Index Vakbarát Hírportál

Betelt a pohár Moszkvában, kemény választ ígérnek Lengyelországgal szemben

2023. április 29., szombat 15:50

Varsó ilyen szemtelen lépése, amely túllép a civilizált államközi kapcsolatok keretein, nem marad kemény reakció és következmények nélkül a lengyel hatóságokra és Oroszország lengyel érdekeire nézve – fogalmazott az orosz külügyminisztérium, mert Lengyelország lefoglalta a varsói orosz gimnázium épületét, Oroszország azonnal tiltakozott a lépés miatt.

Az orosz külügyminisztérium szombaton úgy fogalmazott, keményen reagál majd arra, hogy Lengyelország jogellenesen elfoglalta a varsói nagykövetség iskoláját, amit a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény durva megsértésének nevezett. 

Egy épület miatt áll a bál

A lengyel állami hírcsatorna korábban arról számolt be, hogy reggel rendőrök jelentek meg a varsói orosz nagykövetség iskolája előtt. A lengyel külügyminisztérium az incidensről a Reutersnek azt mondta,

a követségi iskolának otthont adó épület a lengyel állam tulajdona.

Az orosz külügyminisztérium erre közleményben közölte, hogy a lengyel hatóságok azzal a céllal törtek be a nagykövetség iskolájának területére, hogy azt elfoglalják. 

„A lengyel hatóságok ma úgy döntöttek, erőszakot alkalmaznak annak ellenére, hogy ez egy diplomáciai épület, egy iskolaépület. Emiatt hivatalos tiltakozást is át fogunk adni. A lengyel hatóságok legújabb ellenséges cselekedetét a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény durva megsértésének és az orosz diplomáciai tulajdonba való beavatkozásnak tekintjük” – fogalmazott az orosz külügyminisztérium, majd hozzátette:

Varsó ilyen szemtelen lépése, amely túllép a civilizált államközi kapcsolatok keretein, nem marad kemény reakció és következmények nélkül a lengyel hatóságokra és Oroszország lengyel érdekeire nézve.

Az orosz nagykövet figyelmeztetett, Oroszország a kölcsönösség elve alapján reagál majd a lengyel döntésre. „Az iskola az orosz diplomáciai kirendeltség más épületeiben folytatja a tevékenységét”, majd hozzátette: továbbra is biztosítják a gyerekek számára, hogy befejezhessék a tanévet.

A lengyelek szerint kémtanya

Lukasz Jasina, a lengyel külügyminisztérium szóvivője a Reutersnek azt mondta, Oroszországnak joga van tiltakozni, ugyanakkor Lengyelország a törvényi kereteken belül járt el.

„A véleményünket a bíróságok is megerősítették, ez az ingatlan a lengyel állam tulajdona, és Oroszország jogtalanul foglalta el” – mondta. Az orosz nagykövet korábban azt mondta az állami hírügynökségeknek, hogy a követségi iskolának otthont adó épület diplomáciai épület, a lengyel hatóságoknak ezért nincs joguk lefoglalni.

Egy évvel ezelőtt pedig a varsói polgármesteri hivatal egy volt orosz diplomáciai épület lefoglalását érte el bírósági úton. A varsóiak korábban csak orosz kémtanyaként utaltak az épületre. A két ország kapcsolata egyébként is terhelt a háború miatt, mivel Varsó Kijev egyik leghűségesebb szövetségese.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szombati percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok