Index Vakbarát Hírportál

Kiderültek a kormány egyik legfrissebb döntéseinek a részletei

2023. április 29., szombat 10:22

Magyarországon a logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alapja, jelenleg is közel 2500-ra tehető azon cégek száma, amelyek a magyar logisztikai ipar valamely szegmensében dolgoznak – fogalmazott korábban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A logisztikai parkokról szóló legfrissebb változtatásokat péntek írta alá Orbán Viktor miniszterelnök.

Ahogy azt korábban már megírtuk a versenyképesség növelése érdekében létrejön a logisztikai parkok egységes rendszere – erről akkor a Gazdaságfejlesztési Minisztérium tájékoztatott. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken aláírta és a Magyar Közlönyben kihirdetésre is került az erre vonatkozó kormányrendeletet (161/2023.), amely tisztázza a terület részleteit.

Mutatjuk a részleteket

Ennek értelmében egy településen csak egy intermodális vagy regionális logisztikai park cím adható ki, kivéve, ha a címadományozást a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács egyhangú döntése ezt engedélyezi. 

A helyi logisztikai parkra vonatkozó követelmények az alábbiak:

Az intermodális logisztikai parkra vonatkozó követelmények:

A regionális logisztikai parkra vonatkozó követelmények:

Korábban a tárca a kommünikében kitér arra, hogy Magyarországon a logisztikai szektor a gazdasági növekedés egyik alapja, jelenleg is közel 2500-ra tehető azon cégek száma, amelyek a magyar logisztikai ipar valamely szegmensében dolgoznak.

AZ ÁGAZAT TÖBB MINT 280 EZER FŐT FOGLALKOZTAT, A GDP 5 SZÁZALÉKÁT ÁLLÍTJA ELŐ.

„A Kormány célja, hogy ez az arány 2030-ra 10 százalékra növekedjen. A Kormány részletesen áttekintette az ágazat helyzetét, továbbá megállapította, hogy a koronavírus-járvány, valamint a háború és szankciók sújtotta gazdasági környezet súlyosan érintette az ellátási láncokat, és jelentős kihívások elé állította a logisztikai szektor szereplőit. Hazánk gazdasági teljesítményének növelése érdekében a Kormány első lépésben jelentősen megemelte a fuvarozóknak adható adómentes napidíjat, amely belföldi kiküldetés esetén 3 ezer forintról 9 ezer forintra, míg külföldi kiküldetés esetén 60 euróról 85 euróra emelkedett” – tájékoztatnak erről a közleményükben.

Rovatok