Index Vakbarát Hírportál

Megszületett a megállapodás: a British Petrol kihasít egy szeletet a Shellből

2023. április 29., szombat 11:56

A Brisith Petrol megszerezte a Shell 27 százalékos részesedését a Browse nevű vegyesvállalatban. Mindez megváltoztathatja a távol-keleti országok LNG-ellátását.

A Brisith Petrol megállapodott a rivális Shell 27 százalékos részesedésének megvásárlásáról a Browse vegyesvállalatban, ezzel növelve részesedését Ausztrália legnagyobb kiaknázatlan gázkészletében, ami javíthatja a régóta elakadt projekt jövőbeli fejlesztési kilátásait – tájékoztatott erről a Reuters.

A 20,5 milliárd dollárra becsült költségű Browse-projekt évek óta a tervezőasztalon pihen.

Ugyanakkor most a kimerülő gázmezők helyettesítésére, az északnyugati LNG-üzem ellátása céljából újra fontolóra vették.

Változhatnak az erőviszonyok a térségben

A Browse fejlesztése évtizedekkel meghosszabbítaná a North West Shelf LNG-üzem élettartamát, segítve Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnereinek, köztük Kínának, Japánnak és Dél-Koreának az LNG iránti keresletét – még akkor is, ha ezek a partnerek lassan a tisztább energiaforrások felé fordulnak. A Shell ausztráliai leányvállalata szombaton közleményben közölte, megállapodott a Browse-ban lévő részesedésének eladásáról, mivel

ez már nem felel meg stratégiai szempontból a Shell globális portfóliójának.

Ha az üzlet létrejön, a BP 44 százalékra növeli részesedését a Browse-ban, ezzel megelőzi az üzemeltető Woodside Energy Group 30,3 százalékos részesedését is. „A BP úgy véli, a Browse gázkészleteinek fejlesztése jelentősen hozzájárulhat Ausztrália és az ázsiai csendes-óceáni térség energiabiztonságához” – mondta a BP szóvivője.

Rovatok