Index Vakbarát Hírportál

Megkongatta a vészharangot az ENSZ Szudán miatt

2023. április 30., vasárnap 14:26

A Szudánban zajló fegyveres konfliktus egész Kelet-Afrikát humanitárius válságba sodorhatja – figyelmeztetett vasárnap az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP).

„Az ország lakosságának harmada már az előtt is éhezett, hogy kitörtek a harcok, most pedig hiány van mindenből, és az árak az egekbe szöktek” – mondta a dpa német hírügynökségnek Martin Frick, a WFP németországi igazgatója.

Hasonló áremelkedés tapasztalható Csádban és Dél-Szudánban is, ahol sokan kerestek menedéket a harcok miatt.

Frick szerint az egyes területeken a klímaválság miatti áradások, máshol pedig aszály sújtotta Dél-Szudánban rövid idő leforgása alatt 28 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak.

Megérkezett az első segélyszállító repülőgép

Kifejtette: Afrika szarván egyébként is katasztrofális az élelmiszer-ellátási helyzet, mert hat egymást követő esős évszak sem hozta meg a várt termést, s ezért „rekordfeszültség” tapasztalható az élelmiszerek piacán. Közben a Vöröskereszt tájékoztatása szerint megérkezett az országba az első segélyszállító repülőgép nyolc tonna rakománnyal a fedélzetén,

benne orvosi eszközökkel és gyógyszerekkel is, amelyek 1500 ember ellátását teszik majd lehetővé.

A gép a jordániai fővárosból, Ammánból indult, és a Kartúmtól több mint 800 kilométerre lévő Port Szudánban szállt le. A kelet-afrikai országban április közepén robbantak ki harcok a kormányerők és a velük szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők között (RSF) – adta hírül az MTI.

Rovatok