Index Vakbarát Hírportál

Hardverbotrány: a rántott hús jó kisütve, a processzor viszont kevésbé

2023. május 1., hétfő 16:09

Sorra hibásodnak meg az egyik hardvergyártó csúcsprocesszorai. A felhasználók mérgelődnek, a cég hárít.

Típushibával szembesülnek a AMD Ryzen 7000X3D sorozatú processzorral rendelkező asztali számítógépek használói. Az elmúlt hetekben többen is azt tapasztalták, hogy egyik pillanatról a másikra megadta magát drága készülékük – számolt be a forbes.com. A hiba érinti a teljes 7000-es szériát, bár a 7000X3D modelleknél nagyobb az előfordulás, mivel ez a széria érzékenyebb a hőmérséklet-növekedésre. Ráadásul nem egyszerű fagyásról volt szó, a gép teljes mértékben leállt.

A probléma eredőjét kutatva a felhasználók meglepve tapasztalták, hogy a processzor megolvadt, felpúposodott. Valamennyi esetben teljesen tönkrement az alkatrész, sőt akár más alkatrészek is megsérültek.

A Ryzen 7000X3D az AMD vadonatúj processzorcsaládja. Három tagja van: a 7950x3D, a 7900x3D, illetve a 7800x3D.

A vizsgálatban a szakértők arra jutottak, hogy minden esetben a megnövelt feszültség okozta a meghibásodást. Leállt a hővédelemért felelős rendszer, aminek hiányában gyakorlatilag megsült a processzor.

A cikk szerint az AMD nem tájékoztatta a felhasználókat, hogy a processzor mesterséges úton történő tuningja minden esetben meghibásodáshoz vezet, továbbá megoldással sem szolgált, és egy hivatalos közleményben minden felelősséget a felhasználókra hárított.

Az Index egy olvasója viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak az AMD, de az alaplapgyártók is tájékoztatták a felhasználókat, hogy a tunning a hardver meghibásodásához vezethet. A szóban forgó hiba csak a gyári paraméterek túllépésén jelentkezik, a tunningból eredő hibára viszont nem érvényes a gyártói garancia, ahogy azt honlapjukon is említik. Hozzátette: az AMD kiadott egy frissítést, amit az alaplapgyártók beépítenek az új BIOS-okba, továbbá a gyártó vállalja a meghibásodott processzorok cseréjét.

Rovatok