Index Vakbarát Hírportál

A litván elnök kimondta, amit Ukrajna Orbán Viktortól sem hall szívesen

2023. május 1., hétfő 06:04

Gitanas Nauseda litván elnök a napokban arról beszélt egy interjúban, hogy Ukrajna egészen addig nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg Oroszországgal hadban áll. Emellett kifejtette, Kína közvetítői szerepe Kijev és Moszkva között nem túlságosan hiteles, amíg a kínai vezetés hivatalosan el nem ítéli az orosz agressziót.

„Ukrajna biztosan a NATO tagja lesz, de nem valószínű, hogy erre a háború vége előtt sor kerül” – mondta Gitanas Nauseda litván elnök a Deutsche Wellének adott interjújában, amelyben hozzáteszi:

Túl nehéz lenne. Tisztában vagyunk ezzel, és az ukránok is tudják ezt. Tovább kell lépnünk a gyakorlati szakaszba, meg kell határoznunk a következő lépéseket.

Az államfő ennek ellenére bízik abban, hogy a NATO következő, júliusban, a litván fővárosban, Vilniusban megrendezésre kerülő csúcstalálkozóján már egy konkrét menetrendet tudnak elfogadni – erről már az olasz La Repubblica napilapnak adott interjújában beszélt, amit a Magyar Nemzet összegzett.

A litván elnök szerint az elmúlt évek egyik legbonyolultabb témája a szövetségen belül Ukrajna tagsága, annak ellenére, hogy a szabályzat kimondja: háborúban álló országgal nem lehet bővíteni a tagok listáját.

A litván elnök a katonai szövetséggel kapcsolatban arra is kitért, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a tagállamok GDP-jének két százalékát kell kitennie a védelmi kiadásoknak. Azonban úgy látja, ennek az értéknek az alapvonalnak kellene lennie, nem pedig a „plafonnak”. Hangsúlyozta, Litvánia célja, hogy védelmi kiadásait a GDP 2,5-3 százalékára emelje.

Magyarországon is előkerült már a téma

Mint ismert, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter összesen négy pontban válaszolt a szombaton este megjelent Zelenszkij-interjúra, amelyben az ukrán elnök kemény bírálatot fogalmazott meg a magyar kormányról. Az ukrán elnök ebben úgy fogalmazott:

MAGYARORSZÁGNAK EL KELL DÖNTENIE, HOGY KINEK AZ OLDALÁN ÁLL.

Volodimir Zelenszkij szombat este dán, svéd, finn és norvég újságíróknak adott egy közel másfél órás interjút, amelyben Magyarországgal kapcsolatban is kérdéseket tettek fel neki. 

Az Ukrajinszka Pravda szerint Zelenszkij arról beszélt, hogy a magyar kormány az utóbbi időben jelezte: nem támogatják, nem tartják aktuálisnak Ukrajna NATO-csatlakozásának kérdését (Orbán Viktor egy hete például a „Micsoda?” szóval foglalta össze véleményét erről a kérdésről).

Erre reagált összesen négy pontban a magyar tárcavezető, aki úgy fogalmazott: 

  1. Ezt szerencsére nem ő dönti el.
  2. A magyar emberek már eddig is rendkívül magas árat fizettek ezért a háborúért.
  3. Számos magyar ember – a kárpátaljai magyar közösség tagja – halt már meg ebben a háborúban.
  4. Ha ez a nyilatkozat azt jelenti, hogy: „Tisztelettel megköszönöm a magyaroknak, hogy beengedtek és elláttak több mint egymillió menekültet Ukrajnából, és tisztelettel megköszönöm, hogy folyamatosan küldik a segélyeket!”, akkor „Szívesen, és számíthatnak ránk a jövőben is”.

(Borítókép: Gitanas Nauseda Berlinben 2023. április 26-án. Fotó: Carsten Koall / picture alliance / Getty Images)

Rovatok