Index Vakbarát Hírportál

Eldurvult a putyini megtorlás, nincs biztonságban a Nyugat

2023. május 1., hétfő 07:11

Az orosz vállalatok elleni külföldi lépések megtorlásaként további nyugati vagyontárgyakat foglalhat le Moszkva, miután ideiglenesen átvette az ellenőrzést két európai állami tulajdonú közműszolgáltató vállalat vagyona felett – közölte a Kreml.

Vlagyimir Putyin elnök kedden aláírta azt a rendeletet, amellyel Moszkva ellenőrzése alá helyezte az oroszországi erőműveket üzemeltető finn Fortum és a német Uniper oroszországi eszközeit. Ugyanakkor leszögezték, hogy a lépés visszafordítható.

Az Uniper közölte, hogy felülvizsgálja az Unipro oroszországi részlegével szembeni intézkedést. A német pénzügyminisztérium, amely felügyeli az Uniper állami tulajdonrészét, kijelentette, hogy Berlinnek fel kell mérnie az orosz rendelet konkrét következményeit.

A Fortum pedig vizsgálatot folytat, és orosz leányvállalatától megtudta, hogy a vállalat vezérigazgatóját leváltották, az egységet ideiglenes vagyonkezelés alá helyezték. Tytti Tuppurainen, a finn állami tulajdonért felelős miniszter a Twitteren azt írta, hogy az információ aggasztó, és hogy az állam, mint a Fortum többségi tulajdonosa, szorosan nyomon követi az ügyet.

Korábban megírtuk, hogy a Wintershall Dea, amely még mindig részesedéssel rendelkezik a Gazprommal közös oroszországi vegyesvállalatokban, kiszámíthatatlannak és megbízhatatlannak nevezte Moszkva politikáját. A német energetikai óriásvállalat ráadásul nem segít az Északi Áramlat újjáépítésében, és kivonul Oroszországból.

Putyin a Nyugat gazdaságára céloz

Moszkva dühösen reagált azokra a hírekre, amelyek szerint a Hetek Csoport országai az Oroszországba irányuló export közel teljes betiltását fontolgatják, miközben sokan keményebb szankciókat követeltek Oroszország ukrajnai harci képességének gyengítésére.

Eközben az Európai Unió a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére használná fel. Németország tavaly államosította az orosz energiaipari óriás Gazprom egy korábbi részlegét.

Az elfogadott rendelet válasz a barátságtalan országok agresszív lépéseire

– mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Hozzátette, hogy ez a kezdeményezés tükrözi a nyugati kormányok hozzáállását az orosz vállalatok külföldi eszközeihez.

Putyin rendeletéről elmondta, hogy az nem foglalkozik tulajdonjogi kérdésekkel, és nem fosztja meg a tulajdonosokat vagyonuktól. A külső irányítás ugyanis ideiglenes, és csak azt jelenti, hogy az eredeti tulajdonosnak már nincs joga a gazdálkodási döntések meghozatalára – fejtette ki Peszkov.

Nehéz a menekülés

A finn külügyminisztérium nem kívánta  kommentálni, hogy Oroszország döntése hogyan befolyásolhatja a két ország közötti kapcsolatokat – ismertette a Reuters.

Mindkét vállalat megpróbál kivonulni Oroszországból. Februárban az Uniper jelképes 1 euróra értékelte Unipro-részesedését, ezzel kifejezve annak valószínűségét, hogy az üzlet nem jön létre.

A külső irányítást az orosz energiaszektor stabil működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű eszközök esetében vezetik be, és a lista bővíthető

– közölte Peszkov. A két szervezet részvényeit ideiglenesen a Roszimuscsesztvo, a szövetségi állami vagyonügynökség ellenőrzése alá helyezték.

Új vezérigazgatók kerültek beiktatásra, Vaszilij Nyikonov az Unipro és Vjacseszlav Kozhevnyikov az oroszországi Fortum élére, mindkét férfi a Roszimuscsesztvo utasítására került át orosz olajvállalatoktól.

Az állami tulajdonú orosz VTB bank a héten közölte, hogy Oroszországnak meg kellene fontolnia, hogy átvegye és kezelje a külföldi vállalatok, például a Fortum vagyonát, és csak a szankciók feloldása után adja vissza azokat. A Fortum korábban jelezte a kisajátítás kockázatát.

A „barátságtalan” országok – ahogy Moszkva azokat nevezi, akik szankciókat hoztak Oroszországgal szemben – befektetői által végrehajtott eszközértékesítésekhez egy kormánybizottság és bizonyos esetekben az elnök jóváhagyása szükséges.

Moszkva lépése újabb fejfájást okoz az Oroszországból kiszállni próbáló vállalatoknak. Az energetikai projektekben és bankokban részesedéssel rendelkező vállalatok már most is szigorúbb kilépési lehetőségekkel szembesülnek.

Nyugati energetikai cégekre tenyereltek

Az Uniper 83,73 százalékos tulajdonosa az Uniprónak, amely öt erőművet üzemeltet Oroszországban, összesen több mint 11 gigawatt kapacitással és mintegy 4300 alkalmazottal.

A másik ellenőrzés alá vont cég, a Fortum oroszországi részlegének hét hőerőműve van az Urál régióban és Nyugat-Szibériában, valamint helyi kockázati partnerekkel közösen szél- és naperőművekből álló portfólió Oroszországban.

Ezen eszközök könyv szerinti értéke 2022 végén 1,7 milliárd euró (1,87 milliárd dollár) volt. A Fortum többségi tulajdonosa Finnország, amely e hónap elején csatlakozott a NATO katonai szövetséghez, amit Moszkva veszélyes hibának nevezett.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2023. április 27-én. Fotó: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / REUTERS)

Rovatok