Index Vakbarát Hírportál

Ezek a tagállamok legfőbb belső kereskedelmi partnerei az Európai Unióban

2023. május 2., kedd 16:45

2022-ben 21 uniós ország esetében az Európai Unión belüli teljes kivitel több mint felét három legfontosabb partnerük adta.

A fennmaradó öt uniós ország esetében a három legfontosabb partner a közösségen belüli kivitelük 40-50 százalékát tette ki:

Németország (37 százalék) volt az egyetlen kivétel 40 százalék alatti aránnyal − írja az Eurostat

A három leggyakrabban említett, Európai Unión belüli exportpartner Németország (24 alkalommal), majd Franciaország (11-szer) és Olaszország (9-szer) volt.

A legnagyobb a növekedés az energia és a vegyi anyagok exportjában

Az elmúlt két évtizedben a közösségen belüli exportrészesedések legnagyobb mértékű növekedését az energiatermékek (plusz 6 százalékpont 2022-ben 2002-hez képest) és a vegyi anyagok (plusz 4 százalékpont) esetében jelentették, de ezek az emelkedések nagyrészt az árhatásoknak tulajdoníthatók.

A legkisebb mértékben az élelmiszerek, italok és dohánytermékek, valamint a nyersanyagok részesedése nőtt (mindkettő 1 százalékponttal).

Ezzel szemben a gépek és járművek (mínusz 8 százalékpont), az egyéb feldolgozott termékek (mínusz 3 százalékpont) és az egyéb áruk kategória (mínusz 1 százalékpont) exporthányada csökkent.

Rovatok