Index Vakbarát Hírportál

Vizezett tehéntejet adnak a csecsemőknek, annyira drága a babatápszer

2023. május 5., péntek 11:42

Van olyan babatápszer, amelynek csaknem duplájára nőtt az ára az utóbbi időben, emiatt a gyermekorvos attól tart, sokan vizezett tehéntejet adhatnak majd csecsemőjüknek. Ez azonban nem egészséges a gyermekek számára.

Tavaly az 55 százalékról 25 százalékra csökkentették a babatápszerek társadalombiztosítási támogatását, de bizonyos termékek esetében teljesen megszüntették azt. Viszont a babatápszerek árai is folyamatosan emelkedtek az elmúlt időszakban.

Az RTL Híradó információi szerint sok anyuka már alternatív megoldásokon gondolkozik, hogy kiválthassák a drága babatápszereket. Azonban a stábnak nyilatkozó gyermekorvos szerint az orvosok büntetést kaphatnak, ha fél éven belül több tápszert írnak fel a csecsemőknek.

Az orvos elárulta, hogy a praxisokat és az orvosokat pénzbírsággal sújtják az ilyen esetekben. Ez abban nyilvánul meg, hogy akár 100 ezer forinttal is kevesebb támogatást kaphatnak praxisok.

A szakember attól tart, hogy az elszálló árak miatt újra úgynevezett „feles tejjel” etethetik a csecsemőket, ami a vizezett tehéntejet jelenti.

Allergizál is, meg kalóriában sincs sehol. Tehát ezt mindennek lehet mondani, csak egészséges csecsemőtáplálásnak nem

– mondta Póta György gyermekorvos.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azt mondta erről az RTL-nek: valamennyi tb-támogatott tápszer kategóriában vannak olyan termékek, amelyeknek az ára nem változott az elmúlt időszakban.

Rovatok