Index Vakbarát Hírportál

Nagy bajba került a Gazprom, Magyarország maradt az egyik utolsó támasza

2023. május 5., péntek 18:17

Tavaly november óta bezuhantak a gázárak Európában, emiatt Oroszország és a Gazprom kénytelen végignézni, ahogy végleg elveszíti piaci részesedését az európai nyersanyagpiacon.

A jelenlegi alacsony árak az Európai Unió legtöbb országában tapasztalható átmeneti tavaszi időjárásnak köszönhetők. Egyrészt meleg van, ami azt jelenti, hogy fűtési célokra szinte már nem használják a gázt. Másrészt Dél-Európában most mérsékelt időjárást tapasztalnak, így a légkondicionálásra fordított energiafelhasználás még nem érte el a magas szintet.

Az azonnali (spot) piacon ezer köbméterenként 400 dollárra esett a gáz ára Európában, ami az elmúlt hat hónap legalacsonyabb ára (2022 november eleje óta) – jelentette a wnp.pl nevű lengyel hírportál.

A viszonylag alacsony gázárak elősegítik a gázkészletek feltöltését. Vannak még szakértők, akik attól tartanak, hogy az orosz gáz nélkül egy hosszú és hideg tél esetén Európa „megfagyna”, ezért kezeli sok ország kiemelten fontos ügyként a gáztározók feltöltését – mutattak rá.

A készletek jelenlegi szintje 60,53 százalék, ami a Gas Infrastructure Europe szerint 20 százalékponttal magasabb, mint az elmúlt öt év május első napjainak átlaga.

Ha ez az intenzitás egész nyáron fennmarad, akkor szeptember végére el lehet érni a föld alatti gáztározók 90 százalékos feltöltöttségének célszintjét, ami megnyugtathatja a lakosságot Nyugat-Európában.

Európa a cseppfolyósított földgáz felé fordul

Ennek a folyamatnak azonban nem örül a Gazprom. Az oroszok továbbra is azt hangoztatják, hogy a tározók feltöltésével meggyűlhet a bajuk az európai vállalatoknak. „Ez nagyon nehéz lesz, tekintettel az orosz vezetékes gázimport megtagadására vonatkozó politikai indíttatású döntésekre” – állítja a Gazprom.

Szakértők szerint Oroszország a tőle nyugatra fekvő területeken szinte az összes kulcsfontosságú ügyfelét elvesztette. Az orosz gáz 10 legnagyobb vásárlója közül már csak Törökország és Magyarország maradt. Utóbbiak az orosz gáz kisebb uniós vásárlói közé tartoztak, jegyzi meg a lengyel nyelvű cikk.

Európa jól áll, Norvégiából vásárol cseppfolyósított földgázt nagyobb tételben. A kontinens a folyékony gáz számára ebben a formában jelenleg nagyon vonzó piac, annak ellenére, hogy az LNG-árak Ázsiához képest eltérők.

A JKM Platts júniusi határidős jegyzése (Japán Korea Marker, amely a Japánba, Dél-Koreába, Kínába és Tajvanra szállított LNG spot piaci értékét tükrözi) 404 dolláron, az Északnyugat-Európába szállított LNG határidős jegyzése (LNG North West Europe Marker) pedig 373 dolláron áll.

(Borítókép: Berk Ozkan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok