Index Vakbarát Hírportál

Szergej Lavrov: Konkrét tettekkel felelünk a Kreml elleni dróntámadásért

2023. május 5., péntek 12:29

Konkrét tettekkel felelünk, türelmesek vagyunk – fogalmazott Szergej Lavrov a szerdán a Kreml épületénél becsapódott drón ügyében. Az orosz külügyminiszter legutóbbi nyilatkozatában az Egyesült Államoknak is üzent.

„Moszkva nem beszéddel, hanem konkrét tettekkel válaszol Kijev Kreml elleni dróntámadási kísérletére” – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken.

A tárcavezető a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) külügyminiszteri tanácsának ülését követően arról is beszélt, hogy az esemény „egyértelműen ellenséges lépés volt”. Álláspontja szerint teljesen világos, hogy „a kijevi terroristák ezt a cselekedetet nem követhették el az gazdáik jóváhagyása nélkül”.

Arra nem fogunk reagálni, hogy ez egy casus belli vagy sem. Konkrét tettekkel felelünk, türelmesek vagyunk 

– fogalmazott Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője kitért Washington hozzáállására is, és felhívta a figyelmet Anthony Blinken megjegyzéseire: az amerikai külügyminiszter „azt mondta, az Egyesült Államok nem diktál Ukrajnának, hogy milyen módszerekkel védje meg szuverenitását”.

„Azt hiszem, ez mindent elmond” – fogalmazott Szergej Lavrov a TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója szerint.

Drónok csapódtak be a Kremlnél

Mint ismert, szerda hajnalban két drón csapódott be a Kreml épületénél. Az oroszok szerint az ukránok állnak az akció mögött. A támadás az orosz elnöki hivatal ellen irányult, az oroszok az ukránokat vádolták meg az akció végrehajtásával.

Az orosz kormányzat szerint Vlagyimir Putyin megölése lehetett a cél, egyúttal válaszcsapást ígértek. Az Indexnek nyilatkozó szakértők szerint ennek

A TÁMADÁSNAK EGYÉRTELMŰEN ÜZENETÉRTÉKE VOLT, VAGYIS AZT JELZI, HOGY az OROSZok nem sérthetetlenek.

Az eset mindenképpen kínos Oroszországnak, hiszen nagyon közel van május 9., amikor a II. világháború befejezését ünneplik a győzelem napi felvonulással, és amelynek megrendezésétől semmiképpen nem állnak el.

Kis-Benedek József azt mondta, ha fel is merült, hogy esetleg valóban oroszok hajtották végre az akciót, tehát létezne valamiféle Putyin-ellenes partizánmozgalom, ezt akkor sem lehetne bizonyítani. Az ukránok cáfolnak, ami valószínűleg igaz, mert az ukránok joggal tartanának egy ilyen támadás nyomán a megtorlástól.

Az Index is folyamatosan követi az orosz–ukrán háború eseményeit, pénteki élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Kreml épülete 2023. május 3-án. Fotó: Ostorozhno Novosti / Handout / Reuters)

Rovatok