Index Vakbarát Hírportál

Az eurózónában már enyhül az inflációs szorítás

2023. május 5., péntek 09:06

Márciusban átlagosan 7,2 százalékra lassult a fogyasztói árak éves szintű növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a februári 8,8 százalékról.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült adatok szerint a 38 OECD-tagországból 34-ben mérséklődött az árak emelkedése márciusban. Az energiaárak növekedése már a kilencedik egymást követő hónapban lassult márciusban, 1,3 százalék volt éves szinten a februári 11,9 százalékot követően.

Az élelmiszerárak emelkedése is lassult, márciusban a negyedik hónapja, a februári 14,9 százalékról 14 százalékra.  

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 7,2 százalék volt márciusban a februári 7,3 százalék után. Márciusban a G7-országokban az infláció átlagosan 5,4 százalékra lassult a februári 6,4 százalékról, míg a G20 országaiban 8 százalékról 6,9 százalékra mérséklődött.

Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex 6,9 százalék volt márciusban a februári 8,5 százalék után.

Eközben a maginfláció 5,6 százalékról 5,7 százalékra gyorsult. Az Európai Unió statisztikai hivatalának előzetes adatai szerint a HICP-index növekedési üteme áprilisban 7 százalékra emelkedett az energiaárak növekedésének gyorsulására – tájékoztatott erről az MTI.

Rovatok