Index Vakbarát Hírportál

Sok vállalkozás örülhet majd az energiaügyi miniszter bejelentésének

2023. május 5., péntek 13:02

A korábbi időszakhoz képest májustól a vállalkozások nagy része sokkal olcsóbban tudja vételezni a gázt és az áramot – mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szerencsen, az MVM helyi ügyfélszolgálati irodájának átadásán.

Lantos Csaba hangsúlyozta, a kormány rezsivédelmi rendszere év végéig biztosan hatályban marad, a törekvés pedig az, hogy ezt az intézkedés a jövőben is fenntartható legyen. A miniszter beszédében elmondta, hogy a tavalyi év „hosszú távon elviselhetetlen” energiaárakat hozott magával.

A lipcsei áramtőzsdén augusztusban például volt olyan nap, amikor ezer euróba került egy megawattóra áram és 350 euró fölé emelkedett egy köbméter gáz ára. Bár rendeződtek az árak, de a pandémiát megelőző időszakhoz viszonyítva továbbra is magasak maradtak.

Az olcsó és bőséges energia időszaka elmúlt, így elsőrendű fontosságúvá vált az ellátás biztonsága, ebben a tekintetben a kormány intézkedéseinek köszönhetően az ország jól állta ki a próbát

– fogalmazott Lantos Csaba.

A tárcavezető szerint a fenntartható és stabil hazai energiarendszer létrehozásában fontos szerepe volt a rezsicsökkentésnek, 2013-tól Európában messze a legalacsonyabb áron jutnak hozzá a hazai fogyasztók a földgázhoz és az áramhoz.

Nem csak a lakosság kap védett árat

Az energiaár-támogatást minden magyar háztartás élvezheti, a tavalyi változtatások ellenére az átlagfogyasztás szintjéig minden háztartás számára továbbra is elérhető ez a kedvezmény – hangsúlyozta Lantos Csaba, majd megjegyezte:

A kormány számára fontos volt, hogy a nem lakossági szereplők, szociális és közintézmények, valamint vállalkozások is elérhető áron, jelentős kedvezménnyel jussanak hozzá az energiához.

Emlékeztetett: a tavaly elindított „rezsivédelem 2.0” sokak számára jelentett magasabb energiaszámlákat, ami miatt sokszorosára nőtt az MVM ügyfélforgalma.

A megemelkedett ügyintézési idő miatt telefonon is nehezen voltak elérhetőek az ügyfélszolgálatok, ennek kiküszöbölésére növelték meg az ügyfélszolgálati pontok létszámát. Ezzel sikerült teljesen kezelhető méretűvé tenni a várakozási időket, „minden szempontból elértünk oda, ami normálisnak tekinthető” – fogalmazott a miniszter.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője a megnyitón arról beszélt, sok infrastrukturális beruházás van folyamatban Tokaj-Hegyalján, de legalább ilyen fontos, hogy az ügyeiket gyorsan és helyben intézhessék az itt élők. Kiemelte, Miskolc mellett immár Szerencsen is van az MVM-nek állandó ügyfélszolgálati irodája.

Bozóky Anita, az MVM csoportszintű kommunikációs és társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, a most átadott irodában a hét öt napján intézhetik árammal és földgázzal kapcsolatos ügyeiket az ügyfelek – összegezte az MTI.

Rovatok