Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: A tripla válság ugyanúgy lesújtott a világ minden pontján

2023. május 5., péntek 15:45

Az ukrajnai háború tripla – gazdasági, energetikai és élelmiszerellátási – válságot okozott a világban, és ezen nehézségek megoldását csak a béke jelentheti, ezért Magyarország és Banglades is a békepárti globális többséghez tartozik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető a bangladesi kereskedelmi miniszterrel, Tipu Munsival közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy bár a két ország földrajzilag messze van egymástól, az ukrajnai háború miatt a felek ugyanazokkal a rendkívül súlyos kihívásokkal néznek szembe.

A tripla válság, tehát a gazdasági, energetikai és élelmiszerellátási válság ugyanúgy lesújtott a világ minden pontján, és Banglades is komoly kihívásokkal szembesül a háború, az arra adott szankciós válaszok miatt, legyen szó akár az élelmiszerellátás vagy az infláció kérdéséről

– mondta a tárcavezető, majd aláhúzta: ezen kihívásokat csak úgy lehet megszüntetni, ha mielőbb béke lesz Ukrajnában, a két ország már csak ezért is a békepárti globális többség tagja.

„Eszement” áremelkedés

Szijjártó Péter rámutatott, a fegyveres konfliktus energiaellátási válságot okozott a világban, és ez azt jelenti, hogy azok az országok lehetnek leginkább biztonságban, amelyek minél nagyobb mértékben elő tudják állítani a saját maguk által felhasznált energiát. Emlékeztetett, a két ország azonos technológiájú és teljesítményű atomerőművet épít jelenleg annak érdekében, hogy függetleníteni tudják magukat a nemzetközi energiapiac „teljesen eszement” áremelkedéseitől, és ezáltal meg tudják erősíteni a szuverenitásukat.

Kiemelte, a nukleáris energetikai együttműködést stratégiai szintre emelték, megegyeztek abban, hogy megosztják egymással a kivitelezés, a működtetés során felhalmozott tapasztalatokat.

Emellett átfogó képzési megállapodást kötöttek, amelynek keretében a bangladesi diákok számára fenntartott ösztöndíjak közül évi harmincat leendő nukleáris szakemberek kiképzésére használnak fel.

A nukleáris energia olcsó, tiszta, biztonságos módja az energiaelőállításnak. Magyarország elkötelezett az atomerőmű építése mellett, és minden egyes olyan európai kísérletet, amely a paksi beruházás meggátolására irányul, a szuverenitásunk ellen intézett támadásként értékelünk

– szögezte le, majd hozzátette: „ezért arra szólítjuk fel európai barátainkat, hogy tartózkodjanak a magyarországi nukleáris beruházás szankció alá helyezéséről. Amennyiben javaslat születik a nukleáris ipar szankcionálására, azt mi Magyarország-ellenes javaslatnak fogjuk tekinteni és meg fogjuk vétózni.

A miniszter a benyújtott finanszírozási és kivitelezési szerződések módosításának mielőbbi jóváhagyására szólította fel az Európai Bizottságot, mondván, hogy azok teljesen megfelelnek a közösségi előírásoknak. A miniszter arról is beszámolt, hogy a válságok és veszélyek korában felértékelődnek a kiszámítható és megbízható partnerségek, márpedig Magyarország és Banglades kapcsolata éppen így jellemezhető.

Közölte, tavaly rekordot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom, és a lendület az idén is kitart.

Mint mondta, ez alapvetően annak köszönhető, hogy egyre nagyobb a kereslet magyar gyógyszerekre Bangladesben, és egyre nagyobb mértékben kerülnek bangladesi ruhaipari termékek Magyarországra. A felek véglegesítették a gazdasági együttműködési megállapodás szövegét, valamint megegyeztek a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény megkötésében is, hogy a kereskedelem tovább tudjon bővülni. Emellett csúcsot ért el a magyarországi ösztöndíjakra jelentkező bangladesi hallgatók száma, idén 1643 pályázót regisztráltak, és közülük 140-en tanulhatnak majd hazai felsőoktatási intézményekben – összegezte az MTI.

Rovatok