Index Vakbarát Hírportál

Minden, ami elektromos: zakatol a jövő a BOK-csarnokban

2023. május 6., szombat 15:18

Zajlik az e-Mobility Show Budapest, ahol elektromosan működő közlekedési eszközöket és azokat kiszolgáló infrastruktúrát mutatnak be interaktív módon, de a kilátogatók arra nézve is tanácsot kapnak, hogyan csökkenthetik napi energiafelhasználásukat, illetve milyen, energiahatékonyságot célzó korszerűsítést célszerű elvégezni otthonukon.

Zakatol a jövő a BOK-csarnokban, ahol ezen a hétvégén (május 5–7.) rendezik az e-Mobility Show-t. A kiállításon elektromos autók, motorok, robogók, kerékpárok, rollerek, illetve hajók is bemutatkoznak. Továbbá különböző töltési lehetőségeket, napelemes rendszereket, hőszivattyúkat is megtekinthetnek a látogatók.

„Nemcsak egy autókiállításról van szó, a show az elektromobilitás nagyon széles palettáját lefedi annak infrastruktúrájával és eszközöivel együtt. A kiállításon bemutatott eszközök, tárgyak lakosságiak, azaz akár meg is lehet őket vásárolni” – mondta az Indexnek Birinyi Gábor, a kiállítás marketingvezetője. 

Nem csak nézelődni lehet, ugyanis több mikromobilitási megoldást – robogókat, rollereket, kerékpárokat, segwayeket – ki is lehet próbálni egy 600 négyzetméteres tesztpályán.

Mi lesz a jövő?

Korábban az Indexnek nyilatkozó autóipari szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy könnyen zsákutcába fordulhat Európa, ha a többi hajtást háttérbe szorítva pusztán az elektromobilitás irányába fordítja a kormányrudat.

A kiállításon nagy hangsúlyt fektetnek az ismeretterjesztésre és az edukációra is. A Budapesti Műszaki Egyetem standján a Zöldkerék költségkalkulátorral az elektromos autózással kapcsolatos kérdéseket segítenek tisztázni. A Magyar Mérnöki Kamara pedig ingyenes energetikai tanácsadást nyújt a napi energiafelhasználás csökkentésének és az otthonok korszerűsítésének lehetőségei terén.

Az érdeklődők energetikai számítások útján tudják optimalizálni otthonuk energiafelhasználását, az elektromos autók iránt érdeklődők pedig közlekedési szokásaik, paramétereik megadásával kaphatnak tágabb képet arról, hogy milyen típusú, hajtású autó a legfenntarthatóbb számukra. Ez lehet tisztán elektromos vagy akár egy plug-in hibrid jármű

fejtette ki Birinyi Gábor.

Mindemellett bemutatkoznak a lakosság előtt a Budapesti Műszaki Egyetem versenycsapatai, a BME Formula Racing Team és a BME Solar Team, amelyek magyar egyetemi innovációkat állítanak ki. A Racing Teamnél pedig az egyedülálló Formula–1-szimulátort is ki lehet próbálni.

Rovatok