Index Vakbarát Hírportál

Warren Buffett aggódik amiatt, hogy van valami, ami mindent tud

2023. május 7., vasárnap 15:59

Lenyűgöző dolgokra képes a mesterséges intelligencia, ám épp ez az, ami aggodalomra ad okot – mondta a világ egyik leggazdagabb embere, aki az atombombához hasonlította a ChatGPT-t.

Nemcsak az általuk vezetett befektetési holding eredményeiről számolt be szombaton Warren Buffett, valamint Charlie Munger. A Berkshire szombaton tartotta éves beszámolóját, ahol a vállalat – kifejezetten jó – eredményeinek közlése mellett a közönség is kérdezhetett a befektetőászoktól. Miként ítélik meg a mesterséges intelligencia (MI) rohamtempóban történő fejlődését, milyen hatással lesz a társadalomra, valamint a részvénypiacra? – szegezték nekik a kérdést.

„Ha betekintést nyernénk az elektromos autókat gyártó kínai BYD-ba, akkor a robotok által végzett munka igen nagy mértékű térnyerésével szembesülnénk. Az automatizáció pedig csak tovább fog erősödni világszerte. Én azonban szkeptikus vagyok a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, szerintem a régimódi intelligencia elég jól működik” – viccelődött Charlie Munger, a Berkshire alelnöke.

A Fox Business beszámolója szerint az omahai jósként is emlegetett Warren Buffett elismerte, hogy az MI elképesztő dolgokra képes, ám épp ez az, ami aggodalommal tölti el. Elmesélte, hogy barátja és milliárdostársa, a Microsoft-alapító Bill Gates megmutatta neki a ChatGPT legújabb verzióját. „Figyelemre méltó dolgokra képes, de nem tud viccet mesélni” – summázta a Berkshire elnök-vezérigazgatója, akit ugyanakkor lenyűgözött a ChatGPT azon képessége, hogy a jogtörténet valamennyi paragrafusával tisztában van „az idők kezdete óta”.

Ugyanakkor aggódom amiatt, hogy van valami, ami mindent tud. Mindent okkal találunk fel, ahogy az atombombát is okkal hozták létre a második világháború idején

– vont párhuzamot Buffett a nukleáris fegyverek és a MI között.

A több mint 110 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ egyik leggazdagabb emberének számító befektető szerint a mesterséges intelligencia az atombombához hasonlóan mindent megváltoztathat a világon, kivéve az emberek gondolkodását.

Buffett aggodalmait a világ több ezer vezető kutatója, valamint technológiai újítója – köztük Elon Musk – osztja. Aggályaikat egy levélben szentesítették, melyben a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések hat hónapos jegelésére szólítanak fel, mivel szerintük az „mélységes kockázatot jelent a társadalomra és az emberiségre”.

Rovatok