Index Vakbarát Hírportál

Tovább vedlik a nagy múltú magyar cég

2023. május 7., vasárnap 13:11

Újabb mérföldkőhöz ért a Tungsram felszámolása. A felszámoló árverést írt ki a vállalat egyik leányvállalatában lévő üzletrészre. Azt közben továbbra sem lehet tudni, mi lesz a cég több ezer munkavállalójának sorsa.

Január óta tart a Tungsram felszámolása, miután tavaly novemberben véglegessé vált, hogy a nagy múltú magyar vállalat hitelezőkkel folytatott csődeljárási tárgyalása sikertelen volt. Ebben döntő szerepet játszott, hogy az állami tulajdonú Eximbank – mint legnagyobb hitelező – nem fogadta el a cég adósságrendezési ajánlatát – írja az mfor.hu.

A portál beszámolója szerint a vállalat felszámolása újabb mérföldkőhöz ért. A Cégközlönyből kiderül, hogy

a felszámoló árverést írt ki a Tungsram egyik leányvállalatában lévő üzletrészre.

A felszámolás alatt álló Tungsram Operations Kft. 33 százalékos részesedéssel bírt az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.-ben, május 19-től erre lehet licitálni. A becsült értéke mindössze 10 millió forint, amire a másik két tulajdonosnak – a Signify Hungary Kft.-nek, valamint a Ledvance Kft-nek – elővásárlási joga van.

Az Electro-Coord egy lámpahulladékok begyűjtésével foglalkozó cég: a hulladékot leadják, a feldolgozás után pedig újra lámpákat, illetve lámpaalkatrészeket gyártanak belőle. 2021-es beszámolójuk szerint 575 millió forint bevételt és 2 millió forint nyereséget könyvelhettek el.

Több ezer munkavállaló lett állásnélküli

Az Átlátszó írt arról, hogy több száz millió forint adósságot fizettek ki annak érdekében, hogy eladhatóvá váljon két budapesti Tungsram-ingatlan. A vevő pedig egy kormányközeli cég, ami a gyár egykori hatalmas váci ingatlanát négyezer forintos négyzetméteráron szerezte meg – számolt be a honlap.

Az azonban továbbra is kérdés, mi lesz a becsődölt vállalat több ezer munkavállalójának sorsa.

Az ügy a parlamentben is gyakori téma. Az ellenzék arról beszélt, hogy az elbocsátott dolgozók döntő többsége nem talált új állást magának, és ezt a kormány tétlenül nézi, míg a kabinet annyival rázta le magáról az interpellációt, hogy ők mindent megtesznek a teljes foglalkoztatottság megőrzése érdekében.

Rovatok