Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: 2022-ben a magyar gazdaság egy sikerévét tudhatjuk a hátunk mögött

2023. május 9., kedd 18:04

Magyarország és Románia közös gazdaságfejlesztési programot indít annak érdekében, hogy a kelet-magyarországi autóipari beruházásokból a határ túloldalán is profitálhassanak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nagyváradon.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nagyváradi Gazdasági Konferencián arról számolt be, hogy a nagy elektromosautó-ipari beruházások egy jelentős része hazánk keleti részére érkezik, ami jó hír lehet a határ romániai oldalán élők, köztük a magyarok számára is.

Mi azt szeretnénk, ha ezekből a nagy kelet-magyarországi beruházási sikertörténetekből Bihar, Arad, Szatmár és Szilágy megye és az itt élők is profitálnának

– emelte ki.

Azt is bejelentette, hogy ennek érdekében Magyarország és Románia közös programot indít, hogy a beszállítói láncok fejlesztése határon átívelő módon történhessen, és az új beruházások beszállítói hálózata ne ismerjen határt.

Ez jó Romániának és jó a román gazdaságnak, jó Magyarországnak és a magyar gazdaságnak, jó az itt élő embereknek, köztük az itt élő magyar embereknek is

– hangsúlyozta.

Szijjártó Péter stratégiai érdeknek nevezte a két ország közötti gazdasági együttműködés fejlődését, és üdvözölte, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 29 százalékos növekedéssel elérte a 12 milliárd eurót, ami rekordnak számít. Illetve tudatta, hogy Románia Magyarország harmadik legfőbb exportpiaca, és a román import is csúcsot döntött 2022-ben.

Leszögezte: a magyar külpolitika szíve a nemzetpolitika, és ezért a továbbiakban is fontos kormányzati célkitűzés lesz a határon túli magyar közösségek támogatása, amiben a gazdasági pillér is lényeges. Megerősítette, hogy folytatni fogják a sikerre vitt erdélyi gazdaságfejlesztési programot, amelynek keretében eddig 174 milliárd forint értékű beruházás valósult meg 88,5 milliárd forintos költségvetési támogatással.

A miniszter az elmúlt évek példátlan nehézségeire is kitért, kiemelve, hogy rövid időn belül kétszer is a feje tetejére állt a világgazdaság, és az ukrajnai háború és a brüsszeli intézkedések és szankciók nyomán Európa versenyképessége hatalmas pofont kapott. A súlyos kihívások ellenére azonban Magyarország minden válságból megerősödve került ki, mégpedig a nemzeti érdek érvényesítésére összpontosító válaszlépéseknek köszönhetően – hangsúlyozta.

Nemcsak hogy túléltük az elmúlt nehéz időszakot, hanem 2022-ben a magyar gazdaság egy sikerévét tudhatjuk a hátunk mögött, hiszen soha annyi beruházás a magyar gazdaságba nem érkezett, mint tavaly, soha annyit a magyar gazdaság nem exportált, mint tavaly, és soha annyian nem dolgoztak még Magyarországon, mint tavaly

– emlékeztetett.

Végül közölte, hogy már idén is biztosan meg fog dőlni a beruházási rekord, ugyanis rengeteg beruházás érkezik, különösen az elektromosautó-ipari szektorba, amely a nehézségek ellenére is töretlenül megy előre.

Rovatok