Index Vakbarát Hírportál

Nálunk kíméletesebben, de a németek is odacsaptak az inflációnak

2023. május 10., szerda 14:26

Áprilisban folytatódott az infláció lassulása Németországban a szövetségi statisztikai hivatal szerdán ismertetett végleges adatai szerint. A fogyasztói árak 7,2 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest áprilisban, miután márciusban 7,4 százalék, februárban és januárban 8,7 százalék volt az infláció Németországban.

Az élelmiszerárak jóval átlag feletti mértékben, 17,2 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, ami azonban így is jelentős lassulás a márciusi 22,3 százalékot követően. Az energiaárak 6,8 százalékos növekedése ugyan gyorsulás a márciusi 3,5 százalékos emelkedéshez viszonyítva, de továbbra is az általános inflációs ráta alatt maradt.

Ezzel szemben Magyarországon jóval magasabb élelmiszer-infláció van, azonban csökkenő tendenciát mutat, és már lemászott a 40 százalék feletti horrorszintekről. Ez az adat márciusban még 42,6 százalék volt, áprilisra azonban 37,9 százalékra mérséklődött. Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, ez a szám márciusban még 25,2 százalék volt – mutattuk be a KSH friss inflációs gyorsjelentését.

Sikeresen harcolnak az inflációval

Németországban az energiaárak nélkül számított inflációs ráta 7,2 százalék volt áprilisban, az energia- és élelmiszerárak nélküli úgynevezett maginfláció pedig 5,8 százalék – mutatta be a német szövetségi statisztikai hivatal számait az MTI.

Áprilisban 0,4 százalékkal emelkedtek az árak egy hónap alatt, a márciusi és februári egyaránt 0,8 százalék, illetve a januári 1 százalék után.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált (HICP), éves összevetésű árindex 7,6 százalék volt áprilisban a márciusi 7,8 százalék után. A havi harmonizált árindex 0,6 százalék lett a márciusi 1,1 százalékot követően.

Németországban az infláció tavaly éves átlagban 7,9 százalék volt, ami történelmi rekord, és több mint a duplája az egy évvel korábbi 3,1 százaléknak.

Rovatok