Index Vakbarát Hírportál

Változtatott a hitelfelvétel szabályain a Magyar Nemzeti Bank

2023. május 13., szombat 06:57

Korábban elég volt havi nettó 500 ezer forint jövedelem a nagyobb adósságterhek vállalásához, de ezentúl már ez is kevés lesz. Azonban könnyített is a jegybank, mégpedig a kisebb összegű hiteleknél.

Egy csütörtök éjjel megjelent, és július 1-től hatályba lépő rendelete Matolcsy György jegybankelnöknek előírja, hogy már legalább 600 ezer forint havi nettó jövedelemmel kell rendelkezni ahhoz, hogy nagyobb adósságterheket vállalhasson valaki.

Tehát 600 ezer forint lesz a jövedelemhatár, amely alatt a szigorúbb, azaz a kisebb jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót (jtm) kell alkalmazniuk a bankoknak.

A jövedelemhatárt még 2015-ben vezették be egyfajta adósságfékszabályként.

Jelenleg havi nettó 500 ezer forintos jövedelem alatt annak legfeljebb felét tehetik ki a fogyasztási hitelek – például a személyi kölcsönök – törlesztőrészlete, havi nettó 500 ezer forinttól viszont már a jövedelem 60 százalékára is rúghat a havi fizetendő – írja a Népszava.

A lap azt is megjegyezte, hogy a jelzálogkölcsönöknél 500 ezer forintos nettó jövedelem alatt 25–50 százalék között változik a JTM, 500 ezer forinttól viszont már a jövedelem 3060 százalékáig is el lehet adósodni.

A bankoknak az új szabályt a július 1-től igényelt hiteleknél kell alkalmazniuk. Most még 500 ezer forint havi nettó jövedelemmel kaphat valaki 300 ezer forintos törlesztővel személyi kölcsönt, júliustól viszont már csak 250 ezer forintos részletre kaphatja meg ugyanazt a hitelt. 

Ez pedig azt is jelenti, hogy a hitelt felvevők vagy kisebb összegű hitelt vesznek fel, vagy elnyújtják a futamidőt. 

A rendeletben leírt JTM egyébként csak a felső határ, a bankok ennél olykor szigorúbban bírálják el a hiteleket, és magasabb jövedelemkorlátokat szabnak.

Van egy könnyítés is

A rendeletmódosítás a kisebb összegű hitelekre (pl. gyorskölcsön) is kitér.

A rendszerkockázatot még nem jelentő, kis összegű hitelek esetében az adósságfék szabályoknak való megfelelést nem kötelező ellenőrizni

– olvasható az MNB közleményében.

Jelenleg a hitelfelvevők első 300 ezer forint alatti hitelfelvételekor, valamint hitelkeret-emelések esetén háromévente egyszer 300 ezer forintos, vagy a hitelkeretösszeg 20 százalékos emelése közül a kisebb értékig alkalmazhatják a pénzintézetek. 

Rovatok