Index Vakbarát Hírportál

Megváltoztak a csok szabályai

2023. május 13., szombat 10:14

Megváltoztak a csok és a falusi csok szabályai is. A szabályokon egy friss kormányrendelet változtatott. Új település is bekerült a falusi csok programjába, valamint a korszerűsítési munkálatok elvégzésére előírt határidő is nő. Emellett költségvetés-módosítás is kérhető már.

A május 12-én, péntek este megjelent kormányrendelet értelmében változnak a szabályok a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a falusi csok esetében is. Utóbbinál egy újabb községgel, a Csongrád-Csanád vármegyében található Tömörkénnyel bővül a preferált kistelepülések listája.

A falusi csok esetében további, minden igénylőre vonatkozó módosítás, hogy a korszerűsítési munkálatok elvégzésére előírt határidő 1 évvel meghosszabbodik, a támogatási szerződés megkötésétől számított három évről négyre nő – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából. 

EZENTÚL A CSOKNÁL ÉS A FALUSI CSOKNÁL IS LEHETŐSÉG NYÍLIK ARRA, HOGY A TÁMOGATOTT SZEMÉLY A  HATÁRIDŐ LEJÁRTÁT MEGELŐZŐEN EGY ALKALOMMAL KÉRJE A BANKTÓL A VÁLLALT ÉPÍTÉSI, KORSZERŰSÍTÉSI MUNKÁLATOK VAGY AZOK KÖLTSÉGÉNEK MEGVÁLTOZÁSA MIATT A TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS ÉS A KÖLTSÉGVETÉS MÓDOSÍTÁSÁT, HA ÍGY IS BIZTOSÍTHATÓ AZ ELŐÍRT FELTÉTELEK TELJESÜLÉSE.

A csok esetében a vállalkozás székhelyét akár utólag is be lehet jelenteni a támogatással megszerzett ingatlanba. Egyszerűsödnek az előírt bentlakás feltételei is.

A csoknál megszűnik a támogatott személy lakcímbejelentésének igazolási kötelezettsége. Eddig ezt a támogatást igénybe vevőnek a hitelező banknál kellett igazolnia a lakcímkártyával, amelyen már a támogatásban szereplő lakóingatlan szerepel. Ehelyett a Magyar Államkincstár ellenőrzi a lakcímlétesítés megtörténtét.

Erre a jelenlegi szabályok szerint 90 nap van a csok folyósítását követően. Az automatikus ellenőrzés a módosítás utáni új igényléseknél kezdődik meg. továbbá az eddigi 60 napról 90 napra hosszabbodik a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő. 

A módosítás bevezeti az életvitelszerű bentlakás fogalmát, és bekerültek a rendeletbe a kisajátítás miatti elidegenítés szabályai, valamint pontosították a gyermekelhelyezésre és a lakóhely létesítésére vonatkozó rendelkezéseket.

A Magyar Közlöny legújabb számából az is kiderült, hogy a kamatstop mégsem marad velünk határozatlan ideig. Valamint egyszeri rezsitámogatást is bejelentett a kormány az egyházi fenntartású intézmények számára.

Rovatok