Index Vakbarát Hírportál

Fontos uniós rendelet lépett életbe az ukrán gabonaimport ügyében

2023. május 13., szombat 19:37

Szombaton lépett életbe az az uniós rendelet, amely felváltja a tagállami rendeleteket az ukrán gabonaimport ügyében – jelentette ki az agrárminiszter a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Nagy István jó hírnek nevezte, hogy Ukrajnából származó gabonát továbbra sem lehet Magyarország területére beszállítani és itt forgalmazni, vagyis ezzel együtt érvényben maradnak a búzára, a kukoricára, a repcére és a napraforgóra vonatkozó korábbi szabályozások. 

Az agrárminiszter úgy értékelte, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia összefogása meghátrálásra késztette a „brüsszeli bürokratákat”.

Emlékeztetett arra, Magyarország sokszor felhívta Brüsszel figyelmét a korlátozó intézkedések szükségességére, de kérése mindeddig „süket fülekre talált”. Hozzátette, az uniós rendelet nem szabályozza a május 2. előtti szerződések kötelezettségeit, ezért a korábbi kontraktusokra a magyar rendelet vonatkozik.

Az agrárminiszter reményét fejezte ki, hogy ezzel a döntéssel végre megindulhat a magyar gabonakereskedelem, és a hazai termelők gabonája olyan piacokra kerülhet, ahová a gazdálkodók szánták.

Megjegyezte, szóbeli megállapodás van arról, hogy ezt az uniós eljárást június 5. után is fenntartja az EU, erre vonatkozóan azonban írásbeli nyilatkozatot vár a brüsszeli döntéshozóktól a magyar agrártárca.

A tárcavezető a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Magyarország nem hagy nyitva semmilyen kiskaput, és nem engedi továbbra sem, hogy az ukrán gabona ellenőrizetlen módon jusson be az országba.

Nagy István közölte, mindenképpen azt kell elérni, hogy az Európába beáramló, sokkal olcsóbb termelési körülmények mellett előállított ukrán gabona a hagyományos piacaira jusson el, és ne borítsa fel a teljes EU-piacot. Ehhez azonban szükség van a tengeri útvonalak felszabadítására, valamint a tengeri kikötők kapacitásának növelésére is – fűzte hozzá.

Nemrég az ukrán agrárminiszterrel tárgyalt

Mikola Szolszkij ukrán agrár- és élelmezésügyi miniszter április 16-án tárgyalt Nagy István magyar agrárminiszterrel az ukrán gabona kérdésköréről. A felek ekkor állapodtak meg abban, hogy konzultációkat folytatnak, és a közeljövőben ismét találkoznak.

Rovatok