Index Vakbarát Hírportál

Az emberiség történetének legnagyobb összegű ügyletével óvják a világ egyik legértékesebb ökoszisztémáját

2023. május 13., szombat 12:27

Ecuador kedden lezárta a világ eddigi legnagyobb, környezetvédelem fejében történő adósságcsökkentési csereügyletét, és sikerrel eladott egy olyan „kék kötvényt”, amely évente legalább 12 millió dollárt juttat a világ egyik legértékesebb ökoszisztémája, a Galápagos-szigeteknek a megőrzésére.

Miután a múlt hét végén a Credit Suisse segítségével csaknem 60 százalékos kedvezménnyel visszavásárolták az ország mintegy 1,6 milliárd dolláros adósságát, Gustavo Manrique Miranda ecuadori külügyminiszter azt mondta, hogy a biológiai sokféleség most már értékes „valuta” − írta lapunkhoz eljuttatott közleményében Ecuador budapesti nagykövetsége. 

Az ügylet lényege az, hogy mivel Ecuador környezetterhelése igen kicsi, a szennyezési jogok piacán eladhatja emissziós kvótáját, így csökkentve az államadósságát.  

Az emberiség történetében ez az eddigi legnagyobb összegű ilyen ügylet, és 1,1 milliárd dolláros megtakarítást eredményez

az ország államháztartásának. Az ország 450 millió dollárt fektet be a Galápagos-szigetek védelmébe.

Ezen a módon Ecuador megvédi pótolhatatlan természeti értékeit, csökkenti az államadósságot, növeli a költségvetési stabilitást, és lehetőséget teremt más alapvető szükségletek kielégítésére, mint például az egészségügyi ellátás és az oktatás − áll a közleményben. 

Ahogy fogalmaznak, ezzel a történelmi jelentőségű tranzakcióval Ecuador tovább építi a bizalmat világszerte, többek között a befektetők és a hitelezők között, ami még több lehetőséget biztosíthat a munkahelyteremtésre és a gazdaság növekedésére.

Ezek az erőfeszítések megerősítik a Galápagos-szigetek védett területeit, prioritásként kezelve a megfigyelési feladatokat, az ellenőrzést és a járőrözést, ami biztosítja a szigetcsoport kulcsfontosságú tengeri ökoszisztémáinak integritását, beleértve a kritikusan veszélyeztetett vándorló fajokat, többek között bálnákat, pörölycápákat és tengeri teknősöket. A források biztosítják Ecuadornak az óceánok egészségének nyomon követését, a fenntartható halászat előmozdítását és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség erősítését.

(Borítókép:  DancingSL_ Credit-Sofía Green)

Rovatok