Index Vakbarát Hírportál

Szárnyal a forint: idén még nem láttuk ilyen erősnek a magyar devizát

2023. május 15., hétfő 08:22

Újra 370 alatt jegyzik a magyar fizetőeszközt. A délelőtti órákban meglódult a magyar deviza, és kitűzte a zászlót a devizahegycsúcsra.

Hétfő reggel 8 óra magasságában a 370-es lélektani határ alatt jegyezték a forintot az euróval szemben. Múlt szerdán még 369,18 forinton is született kötés az euróra, ez több mint egy éve a forint legerősebb árfolyama volt az euróval szemben.

Ma délelőtt azonban a magyar deviza még a múlt szerdai rekordértéket is áttörte, egészen 368,3-ig erősödött az euróval szemben.

Ezen a héten megmaradhat a magyar deviza erősödése, azonban kedden fontos hazai GDP-adat érkezik, ami még okozhat meglepetést. Délutánra elfogyott a forint lendülete, 14 óra magasságában 369,3 közelében jegyzik az euróval szemben.

Az uniós forrásokra várnak

A devizapiacon egyelőre kivárás uralkodik, egy-egy hír csak kismértékben tudja kimozdítani az árfolyamot, a befektetők feltehetően kivárásra játszanak – világított rá Molnár Dániel az Indexnek.

A szakértő szerint a forint árfolyamának irányát elsősorban az dönti majd el, hogy mi lesz az uniós források sorsa, milyen hamar érkezhetnek meg, illetve hogy milyen sebességgel hajtja majd végre kamatcsökkentéseit a jegybank. Ugyanakkor a szűk sávban mozgó árfolyam jelenleg minden gazdasági szereplő számára az egyik legjobb kimenetelt jelenti.

Rovatok