Index Vakbarát Hírportál

Adatokat közölt a KSH: továbbra sem nyílik az építőipar ejtőernyője

2023. május 15., hétfő 08:30

Továbbra sem tudott talajt fogni az építőipar. Márciusban is tovább csökkent a termelés volumene, összességében pedig nem mutatnak jól az első negyedévben produkált számok. Az első három hónapra vetítve az építőipar termelői árai – egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt – 24,1 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

A nyers adatok szerint 9,8 százalékkal elmaradt az építőipari termelés volumene 2023 márciusában az egy évvel korábbitól, amiben szerepet játszott a bázisidőszaki magas kibocsátás is. 

Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent az előző év azonos hónapjához képest, az épületek építéséé 13,2, az egyéb építményekéé 1,6 százalékkal.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 21,8, az egyéb építmények építésében 0,9, a speciális szaképítésben 4,6 százalékkal kisebb lett a termelés.

A megkötött új szerződések volumene 31 százalékkal esett vissza a 2022. márciusi bázishoz képest. Az épületek építésére kötött szerződéseké 3,6 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 54,1 százalékkal visszaesett.

Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 27,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 9,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 39,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az idei első három hónapban 9,2 százalékkal csökkent az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest.

Tovább emelkedtek az árak

Az építőipar ágazatain belül leginkább, 25,5 százalékkal, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben, míg az épületek és az egyéb építmények építése vonatkozásában 23,8 és 22,0 százalékkal nőttek az árak az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Az áremelkedéseket elsősorban a költségek növekedése, különösen egyes építőanyagok jelentős drágulása okozta.

Az építőipar árai 4,8 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Rovatok