Index Vakbarát Hírportál

A magyar adatokkal ellentétben az euróövezeten nőtt a GDP

2023. május 16., kedd 12:38

Nőtt az euróövezeti GDP az első negyedévben a tavalyi negyedik negyedévben regisztrált stagnálást követően negyedéves összehasonlításban – áll az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden ismertetett második becslésében.

Az euróövezeti GDP-növekedési ütem 0,1 százalék volt az első negyedévben. Éves összehasonlításban az euróövezeti GDP-bővülés 1,3 százalékra mérséklődött a tavalyi negyedik negyedévi 1,8 százalékról. Az Európai Unióban a hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, amikor 0,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Éves szinten 1,2 százalékra lassult a növekedés a tavalyi utolsó negyedévi 1,7 százalékról.

A legnagyobb negyedéves gazdasági növekedést Lengyelország érte el az első negyedévben, 3,9 százalékosat.

Az éves szintű bővülés pedig Spanyolországban volt a legnagyobb, 3,8 százalékos. Az Eurostat június 8-án ismerteti végleges adatait – emlékeztetett erre az MTI.

A magyar gazdaság csak kóvályog

Kedden látott napvilágot, hogy Magyarország bruttó hazai terméke 2023 I. negyedévében a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Februárban már kiderült, hogy két egymást követő negyedévben csökkent a magyar GDP, így már akkor elértük a technikai recessziót. Akkor a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke 2022 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A kormány úgy értékelte az adatokat, hogy azok jól mutatják a szankciók negatív hatásait.

(Borítókép: Maja Hitij / Getty Images)

 

Rovatok