Index Vakbarát Hírportál

Végre azok ültek egy asztalhoz, akik változást hozhatnak

2023. május 16., kedd 11:51

A Gazdasági Versenyhivatal hét élelmiszeripari és kereskedelmi szakmai szervezet, illetve az Agrárminisztérium képviselőivel egyeztette személyes találkozón az infláció csökkentését célzó javaslatait.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) május 8-án bocsátotta társadalmi konzultációra a tartós élelmiszerek (konzervek és fagyasztott termékek) piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatának jelentéstervezetét. A vizsgálat eredményei alapján a GVH szakértői hat javaslatot, intézkedési pontot fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnak a hatékonyabb versenyviszonyokhoz, a piaci verseny erősítéséhez, ezen keresztül pedig az árak csökkenéséhez.

A javaslatok között szerepel

  1. a zöldségek és gyümölcsök magyarországi termelésének ösztönzése,
  2. a hatékonyságnövelés,
  3. a mezőgazdasági termelés automatizálása, öntözőrendszerek telepítése,
  4. a megújuló energiaforrások használatának támogatása,
  5. a precíziós mezőgazdasági szakképzés
  6. és a fenntartható csomagolásrendszerek fejlesztésének ösztönzése.

A GVH egyúttal jelezte: a továbbiakban is fokozott hatósági figyelmet fordít a kereskedelmi szektorra.

Egyeztettek a szakmával

A jelentéstervezet közzétételét egy teljes hónapig tartó társadalmi konzultáció követi, amelynek keretében a versenyhatóság kedden személyes egyeztetést tartott az ágazati szereplőket tömörítő, illetve a jelentéstervezet javaslataiban érintett szakmai szervezetekkel, így

Mindenkinek van dolga abban, hogy letörjük az inflációt Rigó Csaba Balázs, a versenyhivatal elnöke szerint, a GVH szakemberei is ezen dolgoznak. „A konzultációt is azért hívtuk össze, hogy a megállapításaink és javaslataink a lehető leggyorsabban gyakorlati intézkedésekké váljanak. Olyan konkrét megoldásokat keresünk, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tovább csökkenjen az infláció. Jó úton járunk.”

Nyitott kapukat dönget a piac

A társadalmi konzultáció célja, hogy a lezárultával a versenyhatóság az érintettek lehető legszélesebb köre által támogatott, végleges javaslatokkal segíthesse az élelmiszerek árának csökkenését. A piaci szereplők június 8-ig tehetnek írásbeli észrevételeket a jelentéstervezetre, ezt követően pedig a hatóság közzéteszi a dokumentum megállapításaira beérkezett visszajelzéseket a honlapján.

Rovatok