Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel: A Mol felvásárolhatja a szlovén olajipari vállalatot

2023. május 17., szerda 17:13

Az Európai Bizottság az unió összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján feltételekhez kötve jóváhagyta, hogy a Mol elvásárolja az OMV Slovenija szlovén olajipari vállalatot – tájékoztatott erről a bizottság.

A brüsszeli közlemény szerint a jóváhagyás feltétele, hogy a Mol csoport elad a szlovén vállalat birtokában lévő töltőállomásokból 39-et a Shell csoport számára. A döntést megelőző piaci vizsgálatot követően az Európai Bizottság aggályait fogalmazta meg amiatt, hogy az ügylet az eredetileg bejelentett formában korlátozná a versenyt az üzemanyagok kiskereskedelmi értékesítése területén Szlovéniában. Az ügylet következtében a meghatározó kiskereskedelmi üzemanyag-forgalmazók száma háromról kettőre csökkenne Szlovéniában, egy olyan piacon, ahol a piacra lépésnek és a terjeszkedésnek jelentős akadályai vannak – írták.

Sikerült a kompromisszum

Tekintettel arra, hogy az összefonódó felek jelenleg Szlovénia számos területén szoros versenyben állnak egymással, valamint hogy a Szlovéniában első számú Petrol kiskereskedelmi üzemanyag-forgalmazó cégen kívül a többi versenytárs lényegesen kisebb, az ügylettel megszűnne a Mol és a Petrol tekintetében jelenleg fennálló fő versenykényszer.

Illetve jelentősen csökkenne a verseny a szlovéniai, nem autópályák melletti üzemanyagtöltő állomások magánszemélyek részére történő üzemanyag-értékesítésének piacán – tekintettel arra, hogy a Mol és az OMV Slovenija nagyon szoros versenytársak. Növekedne továbbá az üzemanyagok kiskereskedelmi piacán a Mol és a Petrol közötti összehangolt magatartás valószínűsége – írták. Ugyanakkor azt is közölték, hogy

a Bizottság versenyjogi aggályainak eloszlatása érdekében a Mol felajánlotta, hogy a Shell csoportnak elad egy 39 szlovéniai üzemanyagtöltő állomásból álló országos kiskereskedelmi hálózatot

– amely jelenleg a Mol, illetve az OMV Slovenija üzemanyagtöltőállomás-hálózatának része. A Shell jelenleg kilenc töltőállomásból álló hálózatot üzemeltet Szlovéniában, amelyek közül nyolc tehergépjárművekre specializálódott  jegyezték meg.

„Ezek a kötelezettségvállalások teljes mértékben eloszlatják az Európai Bizottság által azonosított versenyjogi aggályokat” – írta Brüsszel. A javasolt kötelezettségvállalások piaci tesztje során az ügyfelektől és a versenytársaktól kapott visszajelzések megerősítették az uniós bizottság azon álláspontját, hogy az elidegenítésre szánt eszközök életképes üzleti lehetőségnek minősülnek, amely lehetővé tenné a Shell számára, hogy ténylegesen versenyezzen az összefonódással létrejött vállalkozással. Így a Bizottság arra a következtetésre jutott, a kötelezettségvállalásokkal módosított tervezett ügylet a továbbiakban nem vet fel versenyjogi aggályokat. (A határozat feltétele a kötelezettségvállalások teljes körű teljesítése.) 

A Mol csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint csaknem 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. A Mol csoport üzemanyag-kiskereskedelmi szegmense piacvezető a legtöbb országban, ahol működik – összegezte az MTI. 

(Borítókép: Martin Divisek / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok