Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Lehet repeszteni!

2023. május 17., szerda 15:51

Régi ígéretünket váltottuk be, szerdától 110-zel lehet repeszteni Szerencsre – írta a miniszterelnök közösségi oldalán a 37-es főút Gesztely és Szerencs közti 19 kilométeres, mintegy 38 milliárd forintból négysávosított szakaszának átadása alkalmából.

Orbán Viktor a bejegyzésben arra buzdította az autósokat, hogy használják bátran a felújított 37-es utat, és vezessenek óvatosan. A 37-es főút négysávossá bővítésének szükségességét Koncz Ferenc, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselője még 23 évvel ezelőtt fogalmazta meg, a beruházás forrásait egy 2020 novemberében elfogadott kormányhatározat biztosította.

A menetidő jelentősen csökken

A fejlesztés Szerencs kitörési pontja, bekapcsolja a gyorsforgalmi úthálózatba, új beruházási és turisztikai lehetőségeket teremt a város számára. Várakozások szerint az útszakasz elkészültével a menetidő jelentősen rövidül nemcsak Szerencs és Gesztely, hanem Szerencs és Miskolc között is.

A 2021 júniusában indult fejlesztés során a 37-es főút Gesztely és Szerencs közötti, mintegy 18,9 km-es, kétszer 1 sávos szakasza vált négysávossá. Továbbá egy korábbi körforgalmat – a 37. főút és a Gesztely–Bőcs–Kesznyéten összekötő út találkozásánál – turbó körforgalommá, három útkereszteződést – a taktaharkányi, a taktaszadai és a bekecsi elágazásokat – pedig egyszerű, egysávos körforgalommá építettek át.

A projekt részeként valósult meg a 37-es és a 38-as főutak találkozásánál, a tarcali elágazásnál a korábbi csomópont átépítése KERÉKPÁRÚT-ÁTVEZETÉSSEL új körforgalommá.

Emellett az ott levő tengelysúlymérő állomást is átépítették. A biztonságos közlekedést további műszaki megoldások is szolgálják: az újharangodi csomópont előtt mintegy 500 méteres szakaszon egy különleges acélhálót építettek az aszfaltburkolatba, emellett hét kilométeren sodronykorlátot is kihelyeztek.

Magyarország második zenélő útburkolata, a 37-es főút Hernádkak és Bekecs közötti szakaszán a speciális útburkolat az Érik a szőlő... kezdetű magyar népdalt szólaltatja meg. A felújított útszakaszt már 2022 végén megnyitották a forgalom előtt, de mostanáig  mivel munkaterület maradt  sebességkorlátozás volt érvényben – összegezte az MTI.

Rovatok