Index Vakbarát Hírportál

Egy munkából nem megy: egyre többen vállalnak másodállást

2023. május 18., csütörtök 10:04

Anyagi bizonytalanság jellemzi az 1980 és 2009 között születetteket. Az Y és a Z generáció tagjainak fele hónapról hónapra él. Az egyre súlyosodó megélhetési problémák enyhítése érdekében sokan vállalnak közülük másodállást – a többség kényszerből.

„Mellékállás-őrület” zajlik a Z, valamint az Y (millenniumi) generáció tagjainak körében – írja a CBNC a Deloitte kutatására hivatkozva. A legtöbb pluszmunkát a szükség szüli, az 1980 és 1994 közötti Y, illetve az 1995 és 2009 között született Z generációs fiatalok egyre inkább küzdenek megélhetési gondokkal.

A 44 országból közel 15 ezer Z-s és több mint 8 ezer Y-os válaszát feldolgozó felmérés szerint a Z-sek 46 százaléka, míg az Y-osok 37 százaléka vállalt főállása mellett másik, teljes vagy részmunkaidős munkát. Ez mindkét generáció tekintetében magasabb, mint egy évvel korábban (Z: +3 százalék, Y: +4 százalék).

„Mindkét generáció tagjai többsége az egyre növekvő megélhetési költségek fedezése érdekében vállal mellékállást” – mondta Michele Parmelee, a Deloitte egyik vezetője.

A legnépszerűbb másodállások közé tartozik az online értékesítés, az ételkiszállítás vagy épp a közösségi médiában történő tartalom-előállítás, influenszerkedés.

Bár a mellékállások fő mozgatórugója a pénzkereset, többen arra álltak rá, hogy a hobbijukat munkának használva jussanak többletbevételhez, ezáltal kiszakadva a főállásuk jelentette taposómalomból. A pénzszerzés mellett pedig fejlesztik egyéb készségeiket, valamint bővítik kapcsolati tőkéjüket a potenciális karrierhez

– tette hozzá Parmelee.

Az új készségekkel, illetve bővebb kapcsolati tőkével való felvértezést a Z generációsok 35, a millenniumiak 28 százaléka jelölte meg mint a másodállás fő motivációja, míg mindkét generációt tekintve négyből egy megkérdezett mondta azt, hogy hobbijának tekinti a pluszmunkát, ami segít neki kikapcsolódni. A pénzkereseti lehetőség azonban messze túlmutat ezeken a szempontokon: a Z-sek 38, míg az Y-osok 46 százaléka jelölte meg első helyen az anyagi motivációt.

A legtöbben hónapról hónapra élnek

A felmérés arra mutat rá, hogy mindkét generáció küzd az egyre növekvő megélhetési költségek jelentette nehézségekkel. Jól példázza mindezt, hogy a megkérdezettek fele úgy nyilatkozott: fizetésről fizetésre él – ez az arány 5 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti kutatás eredményeihez képest. Mindez leginkább a magas inflációhoz köthető: áprilisban az Egyesült Államok 4,9, míg Nagy-Britanniában 10,1 százalékos volt az általános fogyasztóiár-emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

A másodállás motivációja nem csak a mindennapi költségek fedezése. Sokan nyilatkoztak úgy, hogy a pluszpénzzel szeretnék megalapozni egy saját ingatlan lehetőségét, míg mások családalapítás céljából szeretnének többletforráshoz jutni.

Ezek a generációk anyagi bizonytalanságban élnek. A gazdasági aggodalmak hátráltatják őket a jövőtervezésben, sokan emiatt elhalasztják az életükre nagy befolyással bíró döntéseket

– jegyezte meg Michele Parmelee.

Némi pozitívum, hogy a Z-sek és az Y-osok is látnak némi fényt az alagút végén. Előbbiek 44, míg utóbbiak 35 százaléka bizakodó a pénzügyi helyzetének javulása tekintetében.

(Borítókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok