Index Vakbarát Hírportál

Mélypontra zuhant a forint, de megrázta magát, és kapaszkodik vissza

2023. május 19., péntek 10:32

A csütörtöki mélyzuhanásból még este felocsúdott a forint, de összességében gyengüléssel zárta a napot. Péntek reggel újra többhetes mélypontra zuhant a magyar deviza, ahonnan most próbál visszakapaszkodni.

Csütörtökön megírtuk, hogy erősen megütötték a forintot, a reggeli stabil 370-es szintről délután egészen 377-ig ütötték vissza a magyar devizát – ezzel többhetes mélypontra süllyedt az euróval szemben.

Az elmúlt napok rekordszintjeit bőven maga mögött hagyta a magyar fizetőeszköz. A csütörtöki nap végére némi erősödéssel a 375-ös szint közelében mozgott a forint, a péntek reggelt is ezen a szinten kezdte hat óra magasságában. Nem kellett azonban sokat várni, hogy újra ütni kezdjék a magyar devizát, 10 óra 20 perckor már 378 forintnál is többet ért egy euró. Miután viszont megjelent a közlemény arról, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök egyeztet, a forint is elkezdett visszakapaszkodni, 12 óra 15 perckor 376 forint 40 fillér volt egy euró. 14 óra magasságában némi gyengüléssel valamivel a 377-es szint alatt tartózkodott a forint.

  

A dollár bivalyerős

A forint gyengülése mögött állhat a dollár erősödése, mivel a magyar deviza rendszerint leköveti a dollár mozgását az ellentétes irányban – ha a dollár gyengül, a forint erősödik, és fordítva.

Pénteken pedig nagy erőt érez magában az amerikai fizetőeszköz, 10 óra 20 perckor már 350 forintnál is többet ért egy zöldhasú.

A magyar jegybank Monetáris Tanácsának jövő keddi kamatdöntő ülése hozhat még meglepetést az árfolyam alakulásában, egyes szakértők szerint akár a 18 százalékos irányadó kamathoz is hozzányúlhatnak. 12 óra 15 perckor a forint erősödését követően 350 alá kúszott a magyar deviza, 348,64 forintot ért egy dollár. 14 óra magasságában is ezen a szinten állt a magyar fizetőeszköz.

Megszóltalt a Morgan Stanley

Az elmúlt napokban jelentős forintgyengülést láttunk, melyet nagyrészt a közelgő MNB-ülés okoz – állapította meg az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője. A hazai jegybank jövő hét kedden a szakértő várakozásai szerint bejelenti a tényleges kamatvágási ciklus kezdetét.

A Morgan Stanley elemzői szerdán jelezték, hogy 100 bázispontos kamatvágást várnak, a véleményükre figyelnek a nemzetközi befektetők.

– ismertette Varga, aki szerint akár 100 bázispontos is lehet a lazítás, amellyel 17 százalékra csökkenne az effektív kamatszint.

Év végére jöhet a 400 forintos euró

Alapvetően arra lehet számítani, hogy a jegybank várható kamatvágási ciklusa forintgyengülési trendet okoz, azonban közben várhatóak negatív korrekciós hullámok is, tehát könnyen elképzelhető, hogy átmenetileg a jegyzés visszasüllyed a 370-es szint közelébe, de összességében innen árfolyamemelkedést várható, és év végére a 390-400-es zóna elérése lehet reális – világított rá lapunknak Varga Zoltán.

Mit reagál a forintgyengülésre a jegybank?

A jegybank a rövid távú árfolyammozgásokat nem veszi figyelembe, csak a trendszerű mozgást, illetve az átlagosnál jóval magasabb árfolyamvolatilitás zavarja – jegyezte meg a szakértő. Hozzátette, hogy alapvetően a folyó fizetési mérleg adatok, illetve az inflációs folyamatok alapján dönt a jegybank a kamatokról.

A folyó fizetési mérlegben javulás állt be, mely részben az energiahordozók világpiaci árának jelentős csökkenésének tudható be.

– Fogalmazott az elemző. Megjegyezte, hogy az inflációban még nem láttunk ugyan érdemi csökkenést, de a tetőzés jelei már látszanak. Hozzáfűzte, hogy e tényezők alapján itt van az ideje a kamatvágási ciklus megkezdésének, mint ahogy azt korábban jelezte is Virág Barnabás alelnök.

(Borítókép: Index)

Rovatok