Index Vakbarát Hírportál

Újabb termék ára csökkenhet a boltokban

2023. május 19., péntek 09:33

Az elmúlt pár év gazdasági folyamatai alapján jelentős árcsökkenést vár a baromfihús árában a Master Good cégcsoport alapító tulajdonosa, Bárány László. A szakember szerint az év végéig tízszázalékos mérséklődés várható.

Az áprilisi tízszázalékos mérséklődés után az év végéig egy újabb tízszázalékos korrekciót vár a csirkehús árában a Master Good cégcsoport alapító tulajdonosa, Bárány László.

A szakember a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy habár a koronavírus-járvány és az oroszukrán háború gazdasági következményei nehéz helyzetbe hozták a vállalkozásokat, azonban az exportáló baromfiipari vállalkozások jelentősen profitáltak az ezekkel is összefüggésben kialakult keresleti piacból, valamint a gyenge forintból.

Hozzátette, hogy az európai szintű madárinfluenza-járvány miatt

hatalmas állományokat kellett kiirtani az állati pandémia miatt, így masszív baromfihiány alakult ki.

Ebből következően a keresleti piac pedig nemcsak az extra költségek érvényesítését tette lehetővé, de a profithányad növelését is.

A Master Good tulajdonosa elmondta, hogy a magas költségek alacsony kínálattal párosulva természetesen magas fogyasztói árszintet generáltak, amire a kormány az ársapkák bevezetésével reagált. A csirketermékek közül a mellfilé és a farhát kapott ársapkát. Mint mondta, ez a lépés fél évig valóban némiképp gátat szabott az árak fékezhetetlen emelkedésének, tavaly év végén azonban újabb fordulat következett be: miközben az aszály miatt a gabonaárak az egekbe szöktek, csökkent a fogyasztás, a keresletcsökkenés pedig elkezdte fékezni a rohamos áremelkedés ütemét.

Bárány László közölte, ez számokban azt jelenti, hogy európai szinten 2023 második negyedévére összességében tíz százalékkal csökkentek az értékesítési árak, és ez a tendencia az előrejelzések szerint a következő hónapokban is folytatódik. A cégtulajdonos szerint ez azt jelenti, hogy 

év végéig további tízszázalékos mérséklődés várható.

Hozzátette: szerinte ezek után egy hosszú távú árstabilitás jön létre. Bárány László végül azt is közölte, hogy az előrejelzések szerint Magyarországon már júliusban érzékelhetően csökkenhet az infláció, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb árszint mellett idővel újra megnő a fogyasztás.

Rovatok