Index Vakbarát Hírportál

Átadták a 2024-es költségvetést a Költségvetési Tanácsnak

2023. május 19., péntek 15:25

A kormány pénteken átadta a 2024-es költségvetési terveztet a Költségvetési Tanácsnak – közölte a Pénzügyminisztérium. A költségvetést várhatóan május 30-án nyújtják be az Országgyűlésnek.

A kormány célja, hogy jövőre visszatérjenek a magasabb ütemű, 4 százalék körüli növekedési pályára, míg az inflációt 6 százalékra szorítják. A tervezet szerint a kormány jövőre is megőrzi a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig, amit a költségvetésben felállított Rezsivédelmi Alap garantál.

Továbbá megnövelik a nyugdíjak védelméhez szükséges forrásokat és jövőre is biztosítják a nyugdíjak értékállóságát, így a nyugdíjasok 2024. februárjában is számíthatnak a 13. havi nyugdíjra.

Az Európában egyedülállóan széles családtámogatási rendszert 2024-ben is fenntartjuk, adókedvezményekkel és célzott programokkal továbbra is támogatjuk a gyermeket nevelő családokat, miközben megőrizzük a magas foglalkoztatottságot

– közölték.

Mint írják, háborús időkben erős magyar honvédségre van szükség, ezért a honvédelemre fordított források a költségvetésben elérik a GDP 2 százalékát. A kormány elkötelezett amellett, hogy visszatérjen a pandémiát megelőző hiány- és adósságcsökkentő pályára.

A közleményben hozzátették, a jövő évi költségvetés tervezete szerint a költségvetési hiányt 2024-ben három százalék alá, 2,9 százalékra csökkenti, míg az államadósságot várhatóan a GDP 66,7 százalékára mérsékli.

A Költségvetési Tanács véleményének birtokában a kormány 2023. május 30-án nyújtja be a 2024-es költségvetést az Országgyűlésnek.

Rovatok