Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő rezsicsökkenés jöhet Németországban

2023. május 22., hétfő 15:09

Árcsökkentésre készül Németországban több mint 150 energiaszolgáltató – mutatta ki egy hétfőn ismertetett elemzés.

A Süddeutsche Zeitung című német lap a Verivox fogyasztóvédelmi portál adatait ismertetve kiemelte, az energia nagykereskedelmi (tőzsdei) árának hónapok óta tartó csökkenését lassan a lakossági fogyasztók is megérzik, mert egyre több úgynevezett alapszolgáltató – az adott térségben a legtöbb lakossági ügyfelet kiszolgáló energiaszolgáltató – alakítja át tarifáit.

MÁJUSBAN, JÚNIUSBAN, ÉS JÚLIUSBAN 91 ÁRAMSZOLGÁLTATÓ ÉS 80 FÖLDGÁZSZOLGÁLTATÓ CSÖKKENTI ÁRAIT.

A villanyáram így átlagosan 14 százalékkal, a földgáz 23 százalékkal lesz olcsóbb. Azonban az ország egészét tekintve továbbra is magas az árszínvonal, vagyis drága az energia.

A Verivox adatai szerint az áramtarifák 80 százaléka és a gáztarifák 90 százaléka meghaladja a szövetségi kormány támogatási programjában, az úgynevezett árfék rendszerben meghatározott árat, amely az áramnál kilowattóránként 40 cent (150,9 forint), a földgáznál kilowattóránként 12 cent (45,3 forint). Ez azt jelenti, hogy a mintegy 800 villanyáram-alapszolgáltató és 700 földgáz-alapszolgáltató többsége ennél magasabb árat szab meg ügyfeleinek. 

A támogatások már 300 milliárd euróra rúgnak 

Az ország egészét jellemző átlagos ár a lakossági fogyasztóknál az áram esetében 45,8 cent, a földgáznál 15,6 cent. A fogyasztók az árfékprogramban meghatározott szintig – 40, illetve 12 cent  egyenlítik ki a számlát, a fennmaradó részt a szövetségi kormány fizeti ki a szolgáltatóknak. 

A kormány egy sor további intézkedéssel is igyekszik mérsékelni az oroszukrán konfliktus összefüggésben felgyorsult általános drágulás terheit. Többek között csökkentették a földgáz áfáját és országszerte érvényes kedvezményes bérletet vezettek be a helyi és a térségi közösségi közlekedésben. A támogatási programok összértéke eléri a 300 milliárd eurót – összegezte az MTI.

Rovatok