Index Vakbarát Hírportál

Tiszta a levegő, mostantól nem érvényesek a madárinfluenza miatti korlátozások

2023. május 23., kedd 13:21

Feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozásokat Magyarországon – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Mint írták, a korábban bevezetett intézkedéseknek – mint az állomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése – köszönhetően sikerült felszámolni a madárinfluenza-járványt, és Bács-Kiskun, valamint Csongrád-Csanád vármegyékben április vége óta nem mutatták ki a magas patogenitású vírust a hazai baromfiállományban.

A megfigyelési körzetek feloldásával egy időben

megszűntek a madárinfluenza miatti területi korlátozások, már zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből is.

A jelenleg importtilalmat alkalmazó harmadik országokba továbbra sem lehet szállítani; ez leghamarabb az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) előírásai szerinti mentesség visszanyerése után lesz lehetséges.

A pozitív változások ellenére a Nébih ismét felhívta a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a vírus behurcolásának és a betegség újbóli megjelenésének veszélye még mindig óriási kockázatot jelent, ezért a felelős állattartás és a járványügyi előírások betartása változatlanul kiemelt jelentőségű.

Rovatok