Index Vakbarát Hírportál

Takáts Előd: Ma szegényebbek vagyunk, mint a háború előtti napon

2023. május 23., kedd 14:47

Túl sok volt a monetáris és fiskális stimulus a pandémia alatt, és lehet, hogy már előtte is. A globális infláció ezeknek a múltbeli közpolitikai döntéseknek a következménye – mondta Takáts Előd. A Corvinus Egyetem rektora szerint ma 10 százalékkal szegényebbek a magyarok, mint a háború kirobbanása előtti napon.

Takáts Előd, közgazdász, a Corvinus Egyetem rektora a napi.hu-nak adott interjújában arról beszélt, hogy a koronavírus-világjárvány előtt a központi bankok éveken keresztül próbálták növelni az infláció mértékét, mert az kényelmetlenül alacsony volt, de a pandémia után, amikor az elindult felfelé, a megugró inflációt a szakemberek átmenetinek vélték.

Elmondása szerint arra ugyanis számítani lehetett, hogy amikor újraindították a gazdaságot, egy olyan környezetben, amikor a kereslet és a kínálat nem egyenletesen épül vissza, megjelenik az infláció.

Mára egyértelművé vált – és ebben a konferencián is konszenzus volt –, hogy az az infláció, amit most látunk nem időszakos, hanem beleégett a világgazdaságba. Ennek közgazdasági oka van: túl sok volt a monetáris és fiskális stimulus a pandémia során, és lehet, hogy már előtte is. A globális infláció ezeknek a múltbeli közpolitikai döntéseknek a következménye

– mondta Takáts Előd.

A Corvinus Egyetem rektora az interjúban az orosz– ukrán háborúra is kitért. Mint mondta, a háború következményei a világgazdaságra és Magyarország számára is negatívak. Kiemelte, hogy mivel a fegyveres konfliktus a szomszédunkban zajlik, nekünk sokkal komolyabban kell vennünk a biztonsági kockázatokat, sokkal többet kell költenünk a honvédelemre. 

„A másik fontos kérdés, amiről beszélni kell, hogy a háború miatt egy rendkívül erős ársokk érte a magyar gazdaságot – a cserearányok a mi hátrányunkra változtak meg, a GDP durván 10 százalékát, minden 10. forintot elvesztettünk. Ez azt jelenti, hogy ha nem akarjuk adósságba verni magunkat, akkor 10 százalékkal kevesebbet tudunk beruházni vagy fogyasztani. 10 százalékkal szegényebbek vagyunk, mint voltunk 2022 február 23-án. Azért ez elég sok” – fogalmazott a közgazdász.

Hozzátette, hogy ez egyelőre még nehezen forintosítható, de mindenképpen komoly kihívás a háború indirekt hatása és a gazdasági blokkok kialakulása. Amíg eddig a piaci verseny és a logika határozta meg a külkereskedelmet, addig most a háború miatt megjelentek a biztonságpolitikai megfontolások is.

Bizonyos szállítók megbízhatatlanná váltak, elindult egy importkiváltás is egy sor fejlett országban. Minket ez érzékenyen érint: Magyarország egy kicsi, nyitott gazdaság, az export-importunk nagyon magas a GDP-hez képest, így a világgazdaság blokkokba rendeződése a mi jólétünket is csökkentheti hosszú távon

– tette hozzá Takáts Előd.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

A Napi.Gazdaság – Válságálló-e Magyarország? című konferenciát május 26-án rendezik a Müpa Budapestben, a rendezvény részletei ide kattintva érhetők el.

Rovatok