Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály a katari pénzügyminiszterrel tárgyalt Dohában

2023. május 23., kedd 14:00

Magyarország energiabiztonságának erősítésében Katar is fontos szerepet kaphat – jelentette ki Varga Mihály, miután a katari pénzügyminiszterrel tárgyalt Dohában.

A Pénzügyminisztérium (PM) kedden kiadott közleménye szerint a tárcavezető kiemelte: Magyarországhoz hasonlóan Katar is a mielőbbi béke mellett áll az ukrajnai háborúban, Doha sem támogatja a káros szankciókat és a harcoló felek felfegyverzését.

Emlékeztetett: Katar a világ harmadik legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik, a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportjában pedig a globális ranglista második helyén áll, a közel-keleti ország ráadásul fejlesztéseket hajt végre a kitermelés és a szállítási kapacitások terén.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország és Katar gazdasági kapcsolatai folyamatosan erősödnek, a Katarba irányuló magyar export 15 százalékkal nőtt tavaly és elérte a 69 millió dollárt, míg a teljes áruforgalom 24 százalékkal, 76 millió dollárra duzzadt. 

A közleményből kiderül az is: a tárcavezető megbeszélést folytatott Közel-Kelet egyik legnagyobb pénzintézete, a Qatar National Bank vezérigazgatójával, Abdulla Mubarak Al Khalifával. A találkozó során a pénzügyminiszter bemutatta Magyarország adósságkezelési stratégiáját, valamint megosztotta hazánk Zöld kötvény programjával kapcsolatos tapasztalatait.

A felek egyetértettek abban, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás további lendületet adhat a magyar–katari gazdasági kapcsolatoknak. 

Rovatok