Index Vakbarát Hírportál

A kormány a legkeményebb próbatétele alatt megint a gázpedált választotta

2023. május 24., szerda 16:12

Alighogy kilábaltunk a koronavírus-járvány okozta sokkhatásból, máris a világgazdaság újraindulása okozta a következő nagy kihívást, jelentős alkatrészhiány sújtotta a magyar gazdaságot. A háború kitörését követő energiaválság pedig rekordmagas inflációt gerjesztett. A kormányzat ennek ellenére sem lépett a fékre, a sok más ország által választott segélyalapú gazdaságvédelem helyett a beruházások támogatását választotta. A Makronóm Intézet kiszámította, ez mit jelenthet a hazai gazdaság számára az idei évben, és mit tehet hozzá a növekedéshez a vállalatok hitelezése.

Mint ismert, már harmadik hónapja technikai recesszióban van Magyarország. Egyes neves közgazdászok pedig a napokban annak adtak hangot, hogy ez az évtized a stagflációról szólhat. Így pedig komolyan felértékelődik, hogy a jelenlegi feszes költségvetési környezetben mit tehet egy kormány a gazdasági növekedés beindításáért. Továbbá fontos összegezni a kormányzati intézkedéseket, amelyek az elmúlt időszakban vagy akár már korábban az útjukra indultak, és a tényleges recesszió elkerülését szolgálják:

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője az Indexnek leszögezte: „becslések szerint az államilag támogatott hitelprogramok, a kamatstop, valamint az energiaköltség támogatása 2023-ban összesen 1,6 százalékponttal járulhatnak hozzá a gazdasági növekedéshez. A programok nélkül az idei évre várt 0,8 százalékos bővülés helyett 0,8 százalékkal zsugorodna a gazdaság”.

Ezek nem elhanyagolható lépések

A Makronóm Intézet elemzője szerint a gazdaságvédelmi programokra azért van szükség, mert az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakuló energiaválság, inflációs környezet és az uniós források körüli viták együttesen szigorúbb kamatkondíciókat követelnek meg a jegybank részéről.

Ez megdrágította a fejlesztésekhez, működéshez szükséges forrásbevonást, így a hitelpiaci aktivitás jelentős mértékben visszaesett. Ennek következtében elengedhetetlenné vált a kormányzati beavatkozás a hitelezés és a beruházási dinamika fenntartása érdekében, amely nélkül nemcsak recesszió lenne, hanem a kilábalás is elhúzódna.

Emlékeztetett arra, hogy a bevezetett programok közül 1000 milliárd forintos keretösszegével kiemelkedik a Baross Gábor Újraiparosítási Program, amely kedvezményes hitelt biztosít a vállalkozásoknak fejlesztéseikhez, a magas kamatkörnyezetben is.

Megújításra került a vállalkozások számára több mint 20 éve elérhető Széchenyi Kártya Program is.

Ennek keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára kedvezményes, szabadon felhasználható hitelek érhetők el beruházásaik finanszírozásához, likviditásuk fenntartásához. A KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban részt vevő vállalkozások segítséget kapnak energiaköltségeik kifizetéséhez és energiahatékonysági beruházásaik megvalósításához.

A közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági fejlesztéseit a Gyármentő Program és a Gyármentő Garancia- és Hitelprogram támogatja. Ez a meghirdetést követően szinte azonnal ki is merült, jól mutatva a piaci éhségét. Érdemes megemlíteni a kamatstopot: a változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező lakosság mellett a kkv-szektorra is kiterjesztésre került. Ezáltal a vállalkozások a felszabaduló forrásaikat fejlesztésre és a munkavállalói bérek kifizetésére fordíthatják.

Az intézkedések összesen több mint 3000 milliárd forint forrást juttatnak a gazdaságba, érdemben javítják a növekedési kilátásokat.

Mivel a mostani gazdasági válságban Európa a kínálati oldalon küszködik, a hitelezést segítő és beruházásokat ösztönző gazdaságvédelmi programok célja pontosan az, hogy a gazdaság kínálati oldala tartósan rendelkezésre álljon a kereslet kielégítésére.

Korábban Larry Randall Wray amerikai közgazdász professzort kérdeztük a hazai inflációról és az Orbán-kormány beruházásokat támogató gazdaságpolitikájáról. A modern monetáris elmélet atyjaként is emlegetett közgazdász szerint a gazdaság kínálati oldalára összpontosító fiskális politika képes csökkenteni az inflációs nyomást. A magyar kormány gazdaságot fűtő és beruházásokat támogató politikáját üdvözlendőnek nevezte a professzor a jelenlegi gazdasági helyzetben, mert ezzel növeli a termelési kapacitásokat.

Az Egyesült Államokat példaként hozva Wray rávilágított, hogy ott próbálják növelni az elektromos autók gyártási kapacitását. Ez a stratégia valószínűleg csökkenteni fogja az elektromos autók árát, ami csökkenti az inflációt. Tehát, a termelőkapacitás növelése általánosságban csökkentheti az inflációs nyomást. A sztárközgazdász ugyanakkor kritikát fogalmazott meg az ársapkákkal kapcsolatban, szerinte azok hosszú távon problémát okozhatnak.

A GDP-re gyakorolt hatás

A Makronóm Intézet kiszámolta, hogy a korábban említett kormányzati intézkedések milyen hatást gyakoroltak a GDP-re. Molnár Dániel ezt külön részletezte lapunknak:

A Makronóm Intézet elemzője szerint az öt kormányzati intézkedés nélkül közel 780 milliárd forinttal kevesebb beruházás valósulna meg idén, a háztartások fogyasztása 170 milliárd forinttal lenne alacsonyabb, míg a forgóeszközhitelek hiányában munkahelyek és így a magyarok megélhetésének ezrei kerülnének veszélybe:

A számítás szerint a GDP 1168 milliárd forinttal lenne idén alacsonyabb, ha a kormányzat nem hozza meg ezeket a döntéseket.

Molnár Dániel úgy részletezte: a Széchenyi Kártya Program keretében várhatóan kihelyezett több mint 1500 milliárd forint 1,02 százalékponttal támogathatja a növekedést az idei évben. A Baross Gábor Újraiparosítási Program 0,28, a lakossági és vállalati kamatstop 0,16, a Gyármentő Program 0,11, a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 0,03 százalékponttal járulhat hozzá ahhoz, hogy a gazdaság idén elkerülje a tényleges recessziót.

Unortodox gazdaságpolitika

A 2010-től bevezetett unotodox gazdaságpolitikát, amit az Orbán-kormány előszeretettel használ a Növekedés.hu úgy foglalta össze korábban, hogy egy teljesen új gazdaságpolitikai fejezetet nyitott az ország történetében. Ezzel a gazdaságpolitikai felfogással „be lehet indítani a gazdasági növekedést a költségvetési egyensúly megtartása mellett. Az így elért növekedést pedig okkal nevezhetjük jó növekedésnek, mivel az adósságcsökkentéssel és reálbér-növekedéssel jár együtt”. Ezzel vette kezdetét 2013-ban a Növekedési Hitelprogram.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok