A szezon kezdetével ugyan mérséklődött az eper ára, de még így is túlszárnyalja a tavalyi számokat. A 20. héten már csak 1800 forint volt az eper kilója, ami húsz százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában.
A Piaci Árinformációs Rendszer (PÁIR) adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a magyar eper (szamóca) termelői ára a 15–20. hetek átlagában 7 százalékkal emelkedett (2618 forint/kilogramm) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest – írja az Agroinform.hu.
A közkedvelt nyári gyümölcs az idén 3800 forint/kilogramm termelői áron lépett a Budapesti Nagybani Piacra a 15. héten. A szezonhoz közeledve ugyanakkor a 20. héten már csak 1800 forint volt az eper kilója, ami 20 százalékkal drágább, mint az előző év azonos időszakában, viszont 20 százalékkal olcsóbb, mint egy héttel korábban.
A Görögországból importált eper kilogrammja leggyakoribb bruttó ára a 20. héten 1600 forint volt, ami 60 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, és 18 százalékkal drágább, mint egy héttel korábban.
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) a spanyol Szamóca és Bogyós Gyümölcsök Termelőinek és Exportőrjeinek Szövetségére (Freshuelva) hivatkozva azt írja, hogy az idény felénél a szamócatermés 30 százalékkal volt kevesebb, mint az előző szezon azonos időszakában.
A termelők azonban úgy látják, hogy az idény nyújtható, és kompenzálható a kora tavasszal elvesztett termésmennyiség.
Olaszországban a kedvezőtlen időjárás miatt alacsonyabb hozamra és terméskiesésre számítanak a termelők. Görögország április 21-ig 51,8 ezer tonna szamócát exportált, a szezon végére a görög szamócaexport új rekordot érhet el – írja elemzésében az AKI.
Mint megírtuk, a fóliasátrakban elültetett eper ára idén a 7000 forint/kilogramm árat is elérheti.
(Borítókép: Nagy Tamás / Index)