Index Vakbarát Hírportál

A Mol újabb lépést tesz a fenntarthatóság felé: megvásárolja a Szarvasi Biogázüzemet

2023. május 26., péntek 10:34

A Mol bejelentette, hogy megállapodást kötött a német BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A tranzakció hozzájárul az Európai Unió megújulóenergia-irányelv eléréséhez, és fontos részét képezi a vállalat zöldenergiával kapcsolatos stratégiájának.

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással.

Az üzem évente több mint 40 ezer tonna, a régió hústermeléséből származó hulladékot dolgoz fel, és további 53 ezer tonna maradék hulladékot – például hígtrágyát és trágyát – a szomszédos állattartó és húsfeldolgozó gazdaságokból

– ismertette az energiaipari cég közleményében, hozzátéve, hogy ezen kívül mintegy 18 000 tonna mezőgazdasági szubsztrátot használnak alapanyagként a több mint 12,5 millió köbméter biogázt előállító üzem számára.

A közleményben úgy fogalmaztak: a Mol-csoport arra törekszik, hogy bővítse bioüzemanyag-portfólióját, hogy hozzájáruljon az Európai Unió megújulóenergia-irányelvében megfogalmazott célok eléréséhez.

Ez az akvizíció összhangban van a REPowerEU akcióterv céljaival is, amely magas célt tűzött ki a biogáz- és metántermelésre, hogy észszerűen növelje az Európai Unió általános energiafüggetlenségét. A Mol-csoport felelősséget érez a kelet-közép-európai régió energiaellátásának biztonságáért, ez működési és fejlesztési szemléletének alapvető része.

Energiatermelési portfólióját bővíti a Mol

A Mol-csoport számára a Szarvasi Biogázüzem megvásárlása (amelyhez a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása szükséges) jó lehetőséget biztosít a vállalat fenntarthatóenergia-termelési portfóliójának bővítésére, amivel értékes szinergiák valósíthatók meg a vállalaton belül.

Az erőmű nem csak az egyik legnagyobb biogáztermelő kapacitással rendelkezik a kelet-közép-európai régióban, hanem egy olyan térségben helyezkedik el, ahol a Mol aktív kutatás-termelési tevékenységet folytat

– írják a közleményben. Kifejtették, hogy ez egyedülálló szinergiát nyújt, mivel infrastruktúrát biztosít a biogáz-létesítmények termékeinek fejlesztésére.

A Mol-csoport örömmel fogadja azt a házon belüli know-how-t, legjobb gyakorlatokat és tudásgenerálási lehetőségeket is, amelyeket a Szarvasi Biogáz üzem biztosít a Mol-csoport számára, hogy felgyorsítsa fenntartható portfóliójának fejlesztését, ami jól mutatja a vállalat szándékát, hogy az energiaátalakítás regionális irányadójává váljon – fogalmaztak.

Összhangban a SHAPE TOMORROW 2030+ stratégiájával, a Mol-csoport elkötelezett a fenntarthatóság előmozdítása és a körforgásos gazdasághoz való hozzájárulás mellett stratégiai partnerségek, innovatív K+F és célzott beruházások révén. A Mol-csoport aktívan alakítja a zöld vegyi, petrolkémiai és finomító ipar képét, pozitív hatást gyakorolva a környezetre.

A Mol-csoportról 

A Mol-csoport egy nemzetközi, integrált olaj-, gáz-, petrolkémiai és fogyasztói kiskereskedelmi vállalat, melynek székhelye Budapesten, Magyarországon található. Több mint 30 országban aktív, 25 000 fős dinamikus nemzetközi munkaerővel és több mint 100 éves múlttal.

A Mol-csoport három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet integrált ellátási lánc irányítás alatt Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint közel 2500 benzinkútból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában.

A Mol kutatási és kitermelési tevékenységét több mint 85 éves szénhidrogén- és 30 éves CO2-besajtolási tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban folyik termelési tevékenység, és 10 országban van kutatási eszköz.

A Mol elkötelezett amellett, hogy hagyományos fosszilistüzelőanyag-alapú tevékenységét alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható üzleti modellré alakítsa, és arra törekszik, hogy 2050-re nettó szén-dioxid-semlegessé váljon, miközben formálja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaságot Kelet- és Közép-Európában – zárták a közleményt. 

Rovatok