Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország támogatja a nyugat-balkáni térség EU-integrációját

2023. május 26., péntek 17:10

Magyarország elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációját, a bővítési folyamat lassúsága könnyen okozhat instabilitást, ezért fel kell gyorsítani az eljárást – mondta Szijjártó Péter pénteken Budapesten. A külgazdasági és külügyminiszter bemutatta a kormány boszniai Szerb Köztársaságra vonatkozó gazdaságfejlesztési programját.

Hazánk számára mindig is rendkívül fontos volt a Nyugat-Balkán, és az ukrajnai háború nyomán még inkább megnőtt a régió jelentősége – közölte a tárcavezető a Stasa Kosarac boszniai külkereskedelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján.

Magyarország nemzetbiztonsági érdeke, hogy a Nyugat-Balkánon béke, nyugalom, biztonság legyen. Ennek előteremtéséhez a legjobb eszköz az európai uniós integráció és a gazdaság fejlesztése

– fogalmazott Szijjártó Péter. Magyarország ezért elkötelezetten támogatja a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációját, és támogatást biztosít a Nyugat-Balkánon a gazdaság fejlődéséhez is – tette hozzá.

Részletezték a programot

Szijjártó Péter ismertette, hogy a kormány gazdaságfejlesztési programot indított a boszniai Szerb Köztársaságban, amely keretében 768 helyi gazdát és vállalkozást támogattak 11 millió euró értékben, amiből az érintettek magyar mezőgazdasági eszközöket vásárolhattak – olvasható az MTI-n.

Megállapodás született arról, hogy június elején újabb támogatási kört hirdetnek, ezúttal 17 millió euró értékben, amelyből ismét magyar mezőgazdasági gépeket vásárolhatnak a helyi termelők 

– jelentette be a miniszter. Megjegyezte, hogy tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalom elérte a 600 millió eurót, s ezzel rekordot döntött. Mint mondta, ennek további bővítése érdekében fontos az is, hogy magyar vállalatok lehetőséget kaptak a részvételre a bosznia-hercegovinai naperőmű-telepítésekben.

Rovatok