Index Vakbarát Hírportál

A Greenpeace világossá tette, mit kellene csinálnia Magyarországnak

2023. május 30., kedd 16:34

A magyar társadalom és gazdaság számára előnyösebb lenne, ha az új földgázprojektre szánt pénzt a lakóépületek energetikai korszerűsítésére, energiaigényük csökkentésére és megújuló energiaforrások hasznosítására fordítanák – állítja a Greenpeace tanulmánya.

A Greenpeace megbízásából az Európai Energia- és Klímapolitikai Intézet által készített tanulmány szerint a magyar kormány által a Mátrai Erőműbe tervezett új, 500-650 megawattos földgázerőműre szánt mintegy 500 millió euró jobban hasznosulna,

ha azt a hazai lakóépületek energetikai korszerűsítésére fordítanák.

A zöldszervezet rámutatott: a földgáz drága, klímapusztító tüzelőanyag, amely nagymértékben felelős az energiaár-emelkedésért és a kapcsolódó energiaválságért. Ugyanakkor Magyarország erősen gázfüggő, a háztartások 84 százaléka használja ezt a nyersanyagot fűtésre.

A magyar épületállomány kivételesen elavult

A Greenpeace arra is felhívja a figyelmet, a magyar épületállomány uniós szinten is kivételesen elavult. Ezért olyan stratégia kidolgozására szólítja fel a kormányt, amely hatékonyan változtat a helyzeten.

A tanulmány eredményei szerint a Nemzeti Energia- és Klímatervet a jelenleg zajló felülvizsgálata során úgy kell módosítani, hogy a földgáz felhasználását szolgáló beruházásokra előirányzott összegeket átcsoportosítják – írta közleményében a Greenpeace, amit az MTI összegzett.

Rovatok