Index Vakbarát Hírportál

A változás éve: tekert a csapokon Európa, dobta az orosz gázt

2023. május 30., kedd 17:14

Teljes fordulat ment végbe 2022-ben a földgázpiacon. Európa a világ legjelentősebb gázimportőreként az orosz–ukrán háború következtében az előző évben leépítette kapcsolatait a legnagyobb beszállítójának számító Oroszországgal. A kérdés, hogy a kontinens milyen forrás által tudja kiváltani az orosz gázt.

Az Európai Unió belföldi földgázkereslete 13,2 százalékkal csökkent 2022-ben az azt megelőző évhez képest – írja elemzésében az Oeconomus Alapítvány az Eurostat legfrissebb adataira hivatkozva – miközben más energiahordózok aránya emelkedett. 

Az EU földgázfogyasztása 17,7 százalékkal mérséklődött a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakban a 2017 és 2022 közötti azonos hónapok (augusztus–március) átlagos gázfogyasztásához képest. Így az utóbbi adat megfelel az európai uniós célkitűzésnek, mely szerint 15 százalékkal kellett visszafogni 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti a földgázfelhasználást az előző öt egymást követő év azonos időszakának átlagához képest – jegyzi meg az elemzés.

Az uniós országok többsége elérte ezt a célt, kivétel Írország (-0,2 százalék), Szlovákia (-1,0 százalék), Spanyolország (-10,8 százalék), Lengyelország (-12,5 százalék), Szlovénia (-13,8 százalék) és Belgium (-14,5 százalék). Ezzel párhuzamosan a fogyasztás is csökkent – Máltán kívül – minden EU-országban. A legjobban a finneknél (55,7 százalék), Litvániában (40,5 százalék) és a svédeknél (37,2 százalék). Magyarországon is az európai uniós átlagot meghaladó mértékben, 20 százalékkal csökkent a gázfogyasztás.

A földgáz súlya azzal együtt is csökkent az energiamixben, hogy az energia-előállításban emelkedett az aránya. A földgáz a villamosenergia-termelésben, az iparban és a fűtésben is szerepet játszik, vagyis az energiamixben nagyobb a súlya, mint amekkora szerepet játszik az energia-előállításban.

Előztek a norvégok, nyert az Egyesült Államok

Az elemzés rámutat, hogy Oroszország európai gázfogyasztásban való részesedése 40-ről 15 százalékra csökkent. Így Norvégia lépett elő a legnagyobb földgázexportőrré a maga 24,4 százalékos részarányával, megelőzve az említett oroszokat és az Egyesült Államokat (9,8 százalék).

Az Egyesült Államok egyébként nagyot szakított a földgázkereslet mérséklődésével és helyette az LNG előtérbe kerülésével. A cseppfolyósított földgáz 2022 szeptemberére már az EU teljes nettó gázimportjának 32 százalékát tette ki, a 2021-es 28 százalékhoz képest. Az Európai Bizottság adatai alapján 2022 januárja és szeptembere között az EU-ba irányuló legnagyobb LNG-exportőrök az Egyesült Államok (44 százalék), Oroszország (17 százalék) és Katar (13 százalék) voltak. Az Egyesült Államok lett a világ legnagyobb LNG-szállítója, tavalyi exportjának 64 százaléka az EU-ba irányult.

Az Egyesült Államok egyre fontosabb szerepet játszik az EU gázellátásában – jegyzi meg az elemzés. Az EU és az Egyesült Állmok 2022. március végén közös nyilatkozatot fogadott el az LNG-kereskedelem növeléséről, 2022-ben az előző évhez képest további 15 milliárd köbméter LNG importjáról szólt. Ezt a célt 2022. augusztus végén, 4 hónappal a tervezés előtt sikerült elérni. A rugalmasság egyre fontosabb elem lesz a földgáz nemzetközi kereskedelmében, ez azt jelenti, hogy

az LNG egyre inkább teret hódít, mind az EU gázbeszerzéseiben, mind az exportáló országok kínálatának esetében.

Utóbbi tényező azt jelenti, hogy a földgázzal rendelkező országok is igyekeznek bővíteni LNG-kapacitásaikat, a növekvő kereslet kielégítésére.

Több lesz a magyar gáz

Az Energiaügyi Minisztérium a magyarországi gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezi növelni. A megvalósítás idén meg is kezdődött a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, Nyékpuszta mezőn. Magyarországon a saját forrásból származó nyersanyag aránya így 20 százalék fölé emelkedhet.

Szintén kedvező tényező a 2023–2024-es téli időszakot megelőzően, hogy Magyarország az európai uniós földgáz tárolási lehetőségeket meghaladó kapacitásokkal rendelkezik

További diverzifikáció szükséges

2023-ban összességében 57 milliárd köbméter földgáz hiányozhat az Európai Unió földgázszükségletéből, amelyből az eddigi intézkedések mintegy 30 milliárd köbmétert tudtak pótolni. Ugyanakkor a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) elemzése szerint gázpiacon várható kereslet-kínálati súrlódások miatt szükség lesz az energiahatékonyság növelésére és az energiafelhasználás további diverzifikációjára, így például a megújuló energia további terjedése mellett a nukleáris kapacitások bővülő pályára állítására.

A következő években mind Európában, mind a nemzetközi piacon az LNG felértékelődése és térhódítása várható. Ilyen módon rugalmasabbá és diverzifikáltabbá válhat földgáz piaca. 

(Borítókép: Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én. Fotó: Lehoczky Péter / MTI)

Rovatok