Index Vakbarát Hírportál

Kemény számok érkeztek a magyar exportról, tarolnak a németek

2023. május 31., szerda 09:20

Az idei év első negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 13, importja 5,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az aktívum 2,4 milliárd euró volt, 538 millió euróval több a tavalyi első negyedévinél. Az előző negyedévhez képest az export 4,5 százalékkal, az import 9,9 százalékkal csökkent, a többlet pedig 193 millió euróval magasabb volt – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az export értéke 7,2 milliárd euró (2,8 ezer milliárd forint), az importé 4,9 milliárd euró (1,9 ezer milliárd forint) volt – az idei év első negyedévében. A szolgáltatás-külkereskedelem aktívuma 2,4 milliárd eurót (923 milliárd forintot) tett ki. A szolgáltatáscsoportok közül a szállítási szolgáltatások 862, a turizmus 634, a bérmunka szolgáltatási díj 411, az üzleti szolgáltatások pedig 405 millió euróval járultak hozzá az aktívumhoz. 

Szolgáltatásexportunk 64, importunk 71 százalékát az unió tagországaival bonyolítottuk le, itt 1,2 milliárd eurós többlet keletkezett. 

Első számú partnerünk továbbra is Németország, amelyhez az összforgalom 19 százaléka kapcsolódik. A második legfontosabb Amerikai Egyesült Államok 8,7, míg a harmadik helyen álló Ausztria 7,9 százalékkal részesedett a kereskedelemből.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások aránya 41 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 22 százalék) volt, ezt követte a szállítási szolgáltatások 32, majd a turizmus 16 százalékos részesedéssel. Import tekintetében szintén az üzleti szolgáltatások részaránya volt kiemelkedő, 53 százalék (az idetartozó egyéb üzleti szolgáltatásoké 29 százalék), miközben a szállítási szolgáltatások 30, a turizmus 11 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

A szállítási szolgáltatás a nyerő

A szolgáltatásexport euróban számított értéke 13 százalékkal (forintban 20), az importé 5,9 százalékkal (forintban 13) nőtt – az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Az aktívum 538 millió euróval (254 milliárd forinttal) meghaladta az előző év azonos időszaki többletet.

Az aktívum növekedése elsősorban a szállítási szolgáltatások egyenlegének 489 millió eurós javulásával magyarázható.

Aktívumunk az európai uniós forgalomban 70 százalékkal, 476 millió euróval lett több, amelyhez jelentősen hozzájárult a legfontosabb partnerünkkel, Németországgal szemben regisztrált többlet 120 millió euró értékű növekedése.

Az Európai Unión kívüli országok esetében az aktívum 62 millió euróval, 5,4 százalékkal nőtt. A mérsékelt növekedés legfőbb oka az Egyesült Királyság viszonylatában regisztrált többlet 267 millió eurós csökkenése – összegezte a KSH.

(Borítókép: Patrick Pleul / picture alliance / Getty Images)

 

Rovatok