Index Vakbarát Hírportál

Újabb európai ország kezdett el felkészülni a legrosszabb háborús forgatókönyvre

2023. május 31., szerda 21:19

Erősebb NATO-jelenlétet szorgalmazott a szövetség keleti szárnyán Gitanas Nauseda litván elnök az Ukrajna elleni orosz háború folytatódása miatt.

„Ez frontvonal, amelynek nagyon erősnek kell lennie. Lég- és rakétavédelemre, valamint a szövetség megerősített jelenlétére van szükségünk a térségben” – jelentette ki Nauseda, miután Vilniusban tárgyalt kedden Frank-Walter Steinmeier német elnökkel.

A litván elnök azt is leszögezte, „Németország hosszú távú elkötelezettsége Litvánia biztonsága iránt elengedhetetlen a NATO egész keleti szárnya számára”. Majd hozzátette, hogy Litvánia a maga részéről kész mindent megtenni, hogy a német csapatok otthon érezzék magukat nálunk.

Frank-Walter Steinmeier megígérte Németország segítségét egy Litvánia elleni esetleges orosz agresszió esetén.

A litvánokban „elnyomhatatlan vágy ég a szabadság iránt, és ellenálltak a külföldi uralomnak és alávetettségnek” – jelentette ki a német elnök. „Egymás mellett állunk. Az ő biztonságuk a mi biztonságunk is” – tette hozzá.

Tavaly ősz óta Berlin tartalékos dandárt tart készenlétben Németországban arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Litvániát. Jelenleg egyetlen német parancsnoki poszt működik Litvániában, mintegy húsz katonával, az országba telepített fegyverekkel és felszereléssel. 

További 760 német katona állomásozik Litvániában a Bundeswehr vezette NATO harci egység keretében – összegezte az MTI.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok