Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mennyi pénzt fizettek ki közbeszerzéseken 2022-ben

2023. május 31., szerda 14:54

Tavaly 4590 milliárd forint értékben folytattak le eredményesen közbeszerzéseket a magyarországi ajánlatkérők, ami csaknem 370 milliárd forinttal haladta meg a 2021-es adatokat – közölte a Közbeszerzési Hatóság szerdán, 2022-es szakmai beszámolója adatait ismertetve.

A hatóság kiemelte, hogy a magyar közbeszerzési rendszer kifejezetten válságállónak bizonyult, a közbeszerzések összértéke minden korábbi rekordot megdöntött. A jelentés szerint tavaly a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is az építés a legjelentősebb kategória, a közbeszerzési eljárások 37,7 százaléka, értékük 58,9 százaléka ide tartozott.

Ugyanakkor a korábbi növekvő tendencia megállt, az eljárások száma és értéke sem változott.

Az árubeszerzések az eljárások 32,8 százalékát, a szolgáltatás-megrendelések 29,5 százalékát, illetve 21,1 százalékát jelentették, hasonlóan 2021-hez.

Az Európai Bizottság által is vizsgált, nagy értékű közbeszerzéseket magában foglaló, uniós eljárásrendben megkötött egyajánlatos szerződések aránya a 2021-es 41,2 százalékról 2022-ben 34,6 százalékra csökkent.

100 eljárásból 84-et kkv-k nyertek

Tájékoztatásuk szerint tavaly már csak 208 hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást indítottak az ajánlatkérők. 

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások alacsony száma és az egyajánlatos eljárások csökkenő aránya mellett az egy eljárásra jutó ajánlatok száma is bizonyította, hogy jelentős a verseny a hazai közbeszerzések terén. Az elmúlt évben egy eljárás esetén változatlanul átlagosan csaknem hét ajánlatból választhatták ki az ajánlatkérők a legjobbat – hangsúlyozta a Közbeszerzési Hatóság.

Továbbra is jelentős a kis- és középvállalkozások (kkv) szerepe, tavaly minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 84-et kkv-k nyertek, ami közel ugyanannyi, mint az előző évben. Ezek összértéke elérte a 2301 milliárd forintot.

tehát minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 50 forintot a kis- és közepes vállalkozások vittek.

A hirdetmény-ellenőrzési rendszer a Közbeszerzési Hatóság ellenőrzési rendszerének kiemelkedően fontos eleme, ennek keretében tavaly csaknem 29 ezer hirdetményt dolgoztak fel, ezekkel összefüggésben közel 28 ezer hiánypótlási felhívást küldtek ki – ismertette a közleményben Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A közleményben úgy zárják, az Országgyűlés Gazdasági bizottsága elfogadta a Közbeszerzési Hatóság 2022-re vonatkozó beszámolóját – összegezte az MTI.

Rovatok