Index Vakbarát Hírportál

Budapesten nyit irodát a régió első amerikai hátterű tőkealap-kezelője

2023. május 31., szerda 13:38

A Széchenyi Alapok 10 millió euróval száll be az amerikai hátterű befektetőcég, az 500 Emerging Europe legújabb tőkealapjába.

Az üzlet eredményeként tehetséges magyar vállalkozások nemcsak az elengedhetetlen korai tőkebefektetésre kaphatnak egyedülálló lehetőséget, hanem közvetlen hozzáférést is többek között az Egyesült Államok hatalmas áru-, szolgáltatás- és tőkepiacához – közölte a Széchenyi Alapok.

A közlemény szerint az 500 Global tagjaként a most érkezett befektetők stratégiája ugyanis, hogy amerikai hátterüket kihasználva, korai fázisú startup portfólió cégeiknek segítenek kijutni az észak-amerikai piacra. Mint írják, a legjobban teljesítő vállalkozások pedig akár újabb tőkeemelési körökben is részt vehetnek.

Cégeik későbbi befektetői a legnevesebb kockázati alapkezelők a világon, mint például Tiger Global, Sequoia, Two Sigma, Y-Combinator vagy a Techstars. Ezzel a módszerrel számos tehetséges vállalkozó cégét tudták már nulláról 100 millió dollár feletti értékeléshez segíteni – tették hozzá.

Kiemelték, hogy bár jelen van az EBRD is, az új alap befektetői elsősorban magánbefektetők. Azzal, hogy a Széchenyi Alapok a legnagyobb a befektetők között, a mostani üzlet része lehetett az a megállapodás, miszerint az 500 Emerging Europe közép-kelet-európai központját is Magyarországon hozza létre.

Ezzel megnyílik az út helyi alkalmazottak foglalkoztatására és befektetői események rendezésére. Ezenfelül célzott tehetséggondozó program indítása is tervben van – írták.

Az együttműködés része továbbá, hogy a Széchenyi Alapok teljes befektetésének megfelelő összeget Magyarországon és a szűkebb régióban fektetnek be a következő években – áll a közleményben.

Rovatok