Index Vakbarát Hírportál

Olyat lépett az ingatlanpiac, amire közel egy éve nem láttunk példát

2023. június 1., csütörtök 19:08

Májusban új erőre kapott az ingatlanpiac: országosan 10 187 lakóingatlan cserélt gazdát, ez 2022 júniusa óta a legmagasabb szám – közölte a Duna House. A cégcsoport szakemberei az ingatlanpiac további erősödésére számítanak a következő hónapokban.

A Duna House saját adatain alapuló becslése alapján az idei májusi adat országosan éves szinten 19 százalékos visszaesést mutat. 

A májusi adat ugyanakkor 31 százalékkal magasabb az idei legerősebb hónaphoz, márciushoz képest, és 50 százalékos növekedést mutat áprilishoz képest

– mutatta be a cégcsoport adatait az MTI. A Duna House szakemberei továbbra is erősödő piaci folyamatokat várnak a következő hónapokban, azonban szerintük kérdéses, hogy a nyári szezonális visszaesés mennyire fogja megtörni ezt az erősödő tendenciát.

Májusra 48 milliárdos forgalmat becsült a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkája, a Credipass. Ez a szám az előző havi becsült adathoz képest 6 milliárdos, 14 százalékos növekedés, azonban 69 százalékkal alacsonyabb az előző év májusi jegybanki adathoz képest – állapították meg.

A Duna House az ingatlanpiac erősödésével párhuzamosan a jelzáloghitel-piacon is egyre fokozódó aktivitást vár az év hátralévő részében.

Az ingatlaneladás kulcsa: alku

Korábban az Otthon Centrum szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy rég nem látott méreteket ölt az alkuk mértéke. Úgy vélik, aki el akarja adni az ingatlanját, az most is el tudja, ennek kulcsa szintén az alku.

Az agglomerációs ingatlanpiac az elmúlt hónapokban nagyon belassult, havi egy vagy jó esetben két eladásra került sor januárban és februárban – mondta Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője.

A január és a február kifejezetten „keserves” volt, mindössze néhány kisebb értékű eladása volt az irodának, március és április táján viszont mintha ismét megmozdultak volna a vevők, így elkezdett nőni a tranzakciók száma – világított rá.

Rovatok