Index Vakbarát Hírportál

Csökken a munkanélküliség az euróövezetben

2023. június 1., csütörtök 14:44

Áprilisban rekordalacsonyra csökkent a munkanélküliség az euróövezetben, melynek legfrissebb adatait nemrég publikálta az Eurostat.

Áprilisban az euróövezetben az elemzői várakozásokkal összhangban 6,5 százalékra csökkent a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta, miután márciusban és februárban a januárival megegyező 6,6 százalékot regisztráltak.

A 6,5 százalékos euróövezeti adat a legalacsonyabb az összehasonlító statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta. Egy évvel korábban 6,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben. 

Az Eurostat jelentése szerint 13,028 millióan voltak munka nélkül áprilisban az Európai Unióban, ebből 11,088 millióan az euróövezetben. Az előző havihoz képest 18 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma az EU-ban, és 33 ezerrel esett az euróövezetben.

Az egy évvel korábbihoz képest az állástalanok száma 212 ezerrel csökkent az EU-ban, és 203 ezerrel az euróövezetben. A 25 év alattiak munkanélküliségi rátája is csökkent az előző hónapokban mért adatokhoz képest 0,2 százalékkal.

A vezető euróövezeti gazdaságok közül a legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolországban (12,7 százalék), Olaszországban (7,8 százalék), illetve Franciaországban (7,0 százalék) regisztrálták áprilisban, míg a legalacsonyabb arányt Németországban (2,9 százalék) jegyezték.

Rovatok