Index Vakbarát Hírportál

Rekordösszeget fordít a kormány a mezőgazdaság fejlesztésére

2023. június 4., vasárnap 07:44

A Vidékfejlesztési Program által nyújtott támogatásokhoz a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forintot már meg is kaptak az érintettek – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton egy balkányi gazdafórumon.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az agrárium fejlesztésére rendelkezésre álló, soha nem látott mértékű forrás a Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretin belül a mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget.

Az újabb pályázatok támogatása azzal vált lehetővé, hogy áprilisban a Vidékfejlesztési Program kötelezettségvállalási összegét csaknem 3443 milliárd forintra emelte a kormány.

Az újonnan meghozott döntések értelmében az állattartó telepek fejlesztése 74 milliárd, az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése 41,6 milliárd, a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat megújítása pedig 16,5 milliárd forint támogatásban részesül.

A gazdálkodók idén, az első negyedévében csaknem 159 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre – változatlan áron számolva –, ami 7 százalékkal több, mint tavaly – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Nagy István agrárminiszter egyébként májusban az Egyesült Államokban tárgyalt a szövetségi államok vezetőivel. A megbeszélés a gazdasági együttműködések köré szerveződött.

Rovatok